Egyre valószínűbb a Tesla Model Y jövő novemberi gyártása

Egyelőre kevés információval rendelkezünk a Tesla Model Y villanyautójáról, és azok többsége sem hivatalos forrásokból, hanem pletykákból, illetve Elon Musk Twitter-hozzászólásaiból származik. A kaliforniai autógyártó zászlóshajó crossoverének, a Model X-nek kicsinyített változata a legelső infók szerint egy teljesen új platformra épült volna, később azonban Elon megerősítette, hogy a könnyebb és olcsóbb gyártás érdekében a jelenleg a figyelem középpontjában álló Model 3 alapjaira épül. A villanycrossover érkezését 2019-re várhatjuk, melyet alátámasztanak a napokban a Tesla által a beszállítók számára kiküldött RFI-k (Request for Information), melyek szerint a jövő év második felében, mégpedig novemberben megkezdődhet a gyártás. Az említett RFI-k a beszállítók felé tett felkérések, hogy tegyenek árajánlatot a Model Y alkatrészeinek biztosítására. Az autóiparban általában ez a folyamat már évekkel a gyártás előtt megindul, a Tesla viszont agresszívan mindössze másfél évet hagyott a legjobb ajánlat kiválasztására – számolt be róla a Reuters.

Egy nem hivatalos Model Y render a sok közül, Forrás: Motor1

Ugyan a tervezett gyártási volumenről ezek nem biztosítanak információt, korábban Elon azt állította, hogy legalább annyi Model Y fog kigurulni a gyárból, mint amennyi Model 3, azaz évente nagyjából félmillió, majd 2020-ra ennek megkétszerezése is elképzelhető, ugyanis a vezérigazgató szerint az új SUV még népszerűbb lehet, mint a Model 3. Kezdetben a Model Y gyártása is a fremonti gyárban fog történni, ami viszont reális problémákat vethet fel a gyártás és leszállítás ütemtervének betartásánál, amennyiben a kapacitás eléri a maximumot. Februárban Elon azt ígérte, hogy 3-6 hónapon belül bejelenti a Model Y gyártására vonatkozó terveket, különös figyelmet fordítva azon beruházásokra, amelyek az új, minden bizonnyal a kínai gyárra irányulnak, ahol a villanyautó gyártása folytatódik a fremonti üzem kinövését követően 2020-2021 környékén. Mindenesetre a Model 3 alkatrészek használata, a gyártás automatizálása, és a már meglévő beszállítói infrastruktúra miatt jelentősen kevesebb kihívással nézhet majd szembe a Tesla a Model Y sorozatgyártása során. Bizonyosan nem kell már sokat várnunk, hogy az elmúlt hónapok híresztelései után hivatalos forrásból is értesülhessünk a Model Y-ról.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.