EQ S néven érkezik a Mercedes-Benz S osztály szintű villanyautója

„Lesz egy elektromos járművünk az S-osztály szintjén, nincs kétség, de ez nem az S-osztály lesz” – mondta el Michael Kelz, a Mercedes-Benz vezető mérnöke az Autocar magazinnak azt hangsúlyozva, hogy ugyan az említett luxusautó egy igen sikeres típussorozata a német vállalatnak, a következő tisztán elektromos gépkocsi nem ennek az elektromosított változata lesz, hanem egy teljesen különálló, a kezdetektől fogva villanyosnak tervezett modell, mely a tisztán elektromos típusokat felvonultató EQ szériába fog becsatlakozni az EQ S nevet viselve. A prémium luxuskocsi a Jaguar XJ és az Audi A8 villanyautók ellenfeleként kerül majd a piacra, melyek a Mercivel ellentétben a hagyományos meghajtású modellek átalakításával valósulnak meg. A Mercedes-Benz esetében az S-osztály és az EQ S szétválasztásának igencsak valószínű oka az óvatosság, ugyanis a gyártó eladásainak jelentős részét képviseli a hagyományos meghajtású luxusmodell, mely egyben a legújabb, legfejlettebb technológiákat és legváltozatosabb extrákat tudja magáénak, és a gyakran a világ legjobb autójaként is emlegetett S-osztály elektromosítása szentségtörésnek tűnhetne a villanyautó-ellenes vásárlók szemében.

Mercedes-Benz S-osztály 2018, Forrás: NetCarShow

A Mercedes S-osztály az MRA elnevezésű padlólemezre épül, mely nem alkalmas a teljesen elektromos hajtáslánc befogadására, éppen ezért az EQ S alapját az új moduláris MEA platform adja majd, mely a sorozat további járműveiben is használatba kerül. Hogy a nagyméretű limuzin miként születik újjá kibocsátásmentes formában, arról a gyártó munkatársa csak annyit tudott mondani, hogy már van elképzelés az autó dizájnjáról, s már a koncepció változat is alakulóban van, de ennek bemutatására még várnunk kell.

EZT OLVASTAD MÁR?  Visszapillantó: 2018 villanyautós szemmel
Mercedes-Benz EQ A koncepció

Az EQ sorozat tagjai közül eddig az EQ A ferdehátút láthattuk tanulmányként, valamint az EQ C crossovert, mely a Mercedes-Benz legelső tisztán elektromos autójaként érkezik 2019-ben. Michael Kelz szerint az EQ S már 2020-ban kigurulhat a gyárból, de legkésőbb 2022-ra biztosan megvásárolható lesz a legnagyobb luxust kínáló villanyos Merci.

Elektromos autót használsz?