Saját divíziót kaptak a PSA Group elektromos autói

Egy halvány reménysugár látszik felragyogni, hogy többéves késlekedés, fanyalgás, és hatalmas lemaradás után a PSA Group is elkezdi komolyan venni a villanyautók gyártását. Legutóbbi célkitűzései szerint 2025-re a konszern valamennyi tagja – így tehát a Peugeot, a Citroën, a DS, és az Opel/Vauxhall – építene legalább egy elektromos meghajtású változatot az összes felkínált modelljéből, s ez közel 40 hibrid, plug-in hibrid, és tisztán elektromos autót jelent. A csökkentet kibocsátású járművek legelső tagjai már jövőre elérik a piacokat, és a gyorsabb és átláthatóbb fejlesztést a PSA most egy új, különálló villanyautó-divízió létrehozásával támogatja, mely április elsején meg is kezdte működését – olvasható a bejelentés az autógyártó konszern médiaoldalán.

A Low Emission Vehicles Business Unit elnevezésű elektromos autó-részleg segíti majd a vállalatokat az Európai Unió CO2-kibocsátási előírásainak való megfelelésben, emellett megfogalmazza a célkitűzéseket, felméri a villanyautók iránti keresletet, és ahhoz mérten, a profitorientált növekedés jegyében határozza meg a fejlesztés és a gyártás irányát. A divízió élén Alexandre Guignard áll, aki közvetlenül a Citroën vezérigazgatójának, Linda Jacksonnak fog jelenteni. A CEO így kommentálta az új szervezeti egység megalakulását:

„Az energetikai  átállás egy olyan lehetőség, amit a vállalatunk sikeresen meg is ragadott egy még soha nem tapasztalt technológiai offenzíva elindításával, melyet a multi-energiás platformjaink tettek lehetővé. A Business Unit – mely a Group sok éven keresztül megszerzett tapasztalatára épül – legfőbb kihívása az lesz, hogy a legjobb időben a legjobb járműveket biztosítsa a vásárlói igények kielégítésére, ezzel megalapozva a legjobb gazdasági feltételeket a PSA Groupe elektromos autói számára a piacon.”

A PSA esetében a legfontosabb kérdés valójában az, hogy képesek lesznek-e a gyártók annyi villanyautót gyártani, amennyire a következő években szükség lesz, vagy megismétlődik az Opel Ampera-e esete, mely a Group eddigi legjobb próbálkozása volt betörni a piacra, az óriási európai kereslettel viszont nem tudott lépést tartani.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.