Mostantól pontosan tudni fogjuk, milyen áramot veszünk

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) egy EU-s előíráson alapuló új szabályozása kötelezi a villamosenergia-kereskedőket, illetve az egyetemes szolgáltatókat, hogy a jövőben részeletesen tájékoztassák ügyfeleiket a számukra értékesített villamosenergia összetételéről, azaz az energiamixről.

Magyarul: hamarosan a villanyszámlán is látni fogjuk, mennyire zöld az áram, amit fogyasztunk.

Tudatosság

Aki esetleg még nem találkozott volna ezzel a fogalommal, energiamix alatt azt értjük, hogy az adott mennyiségű elektromos áram milyen technológiával készült. Mivel a különböző energiaforrások – legyenek azok fosszilisek, nukleárisak, vagy megújulók – mind egy közös hazai energiarendszerbe kerülnek betáplálásra, lakossági szinten senki nem használ csak és kizárólag szénnel, vagy napfénnyel megtermelt áramot. Így a havi fogyasztásunkban van bőven atomenergiával, vízierőműben, vagy éppen lignit égetésével megtermelt áram is. Ezek összessége adja ki az energiamixünket.

Az MEKH új szabályozása a lakossági fogyasztók szempontjából azt jelenti, hogy a villamosenergia-szolgáltató mostantól a számlán meg kell, hogy jelenítse az energiamixünk összetételét, és azon belül az egyes források százalékos arányát, mégpedig tizedes pontossággal. A számlán szerepelni fog a szolgáltató által összesen értékesített energia összetétele is.

Forrás: MEKH

Ezek az értékek nem állandók, folyamatosan változnak például annak függvényében, hogy mennyi és honnan származó import áramot használt az ország, vagy, hogy napsütéses nyári hónapok, vagy szürke téli hetek táplálták a napelemeket. Egyelőre azonban úgy néz ki, naptári évre szólóan kapjuk majd meg az információt.

A szöveges tájékoztatáson kívül grafikonokon is meg kell jelennie az adatoknak, amelyekre a hivatal példát is mutatott az iránymutatásában, de ettől a szolgáltatók eltérhetnek, sőt, akár ennél részletesebb információt is közzétehetnek.

Ez csak egy minta. Forrás: MEKH

Az ábrák mellett a szolgáltatóknak arról is tájékoztatniuk kell a lakosságot, hogy a különböző energiaforrások használata milyen környezeti terhelést jelent, de itt már nincs konkrét elvárás, rájuk van bízva a számlán történő ismeretterjesztés mikéntje.

Magyarország energiafogyasztása 2022.05.25. délutánján 72%-ban alacsony szén-dioxid-intenzitású forrásokból, például 37%-ban megújulókból volt fedezve. Forrás: electricitymap.org

A lépés a fogyasztók tájékoztatását és a tudatos energiafogyasztást szolgálja, és remélhetőleg jó visszhangra talál majd a lakosság körében. A mai napig népszerű elmélet, hogy a villanyautókat szénnel megtermelt árammal töltik, ezért jelenleg még nem környezetkímélőbbek mint egy hagyományos jármű, sőt, még jobban is szennyeznek. Remélhetőleg a valós adatok szélesebb körű ismerete segít a tévhitek eloszlatásában is.

A címlapkép forrása: electricitymap.org

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.