Főoldal » elektromos autó » A Polestar is kér a szupergyorsan tölthető akkumulátorból

A Polestar is kér a szupergyorsan tölthető akkumulátorból

Amennyiben az első kísérleti projektek sikeresnek bizonyulnak, akár már 2026-tól beépítheti a Polestar a tisztán elektromos autóiba a StoreDot innovatív, villámgyorsan tölthető akkumulátortechnológiáját, miután a kínai Geely csoport tulajdonában lévő svéd autógyártó is csatlakozott az izraeli start-up befektetői közé. Ez a legelső alkalom, hogy a Polestar pénzügyi befektetést hajt végre egy másik vállalatba.

A StoreDot jelenleg egy szilícium alapú anóddal működő akkumulátoron dolgozik, amelybe elmondásuk szerint 2024-ben már 100 mérföldre (160 km-re) elegendő energiát lehet betölteni mindössze öt perc alatt. Az úgynevezett 100inX termékfejlesztési terv során a 100 mérföld betöltéséhez szükséges időt 2028-ra 3 percre, 2032-re pedig 2 percre csökkentik. A vállalat olyan befektetőket tudhat magáénak, mint például a BP, a Daimler, a Volvo, a VinFast, és a Samsung.

A StoreDot márciusban közzétett egy videót, amiben akkumulátorának jelenlegi képességét demonstrálja. Ebben a kínai EVE Energy által legyártott, 24 Ah-s zacskós cellaprototípust töltötték 0%-ról 86%-os töltöttségi szintre 10 perc alatt élő közvetítésben, az akku hőmérséklete egyetlen alkalommal sem haladta meg a 33°C-ot.

A Polestar és StoreDot együttműködésének első fázisa már el is indult, amelyben megvizsgálják az akkumulátor beszerelésének lehetőségeit a Polestar elektromos autóiba.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.