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
auto
2024. 03. 28. csütörtök

Hatalmas szerződést kötöttek az akkuk egyik legfontosabb alapanyagára

elektromosautó-akkumulátor

Indonézia az akkumulátoros jövőben fontos szerepet fog játszani, mivel az ország rendelkezik a világ legnagyobb ismert nikkel tartalékjaival.

Most az indonéz kormány egyik minisztere árulta el a CNBC helyi tudósítójának, hogy hatalmas, 5 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Teslával, és további együttműködésről tárgyalnak.

Nagyon sok akkumulátor

Míg a kis és közepes hatótávú autók, valamint  az ipari energiatárolók akkumulátorának gyártásánál az olcsóbb LFP hatalomátvétele zajlik, a nagy teljesítményű, illetve 500 kilométer feletti hatósugárral rendelkező kocsiknál továbbra is a már megszokott NCA, illetve NMC cellák maradnak egyelőre, amelyek katódjának egyik legfontosabb alkotóeleme a nikkel. A drága fém aránya ráadásul egyre nő, és a piaci szegmensek tetején már a nikkelben különösen gazdag kémiákról beszélnek a gyártók. Így annak ellenére, hogy az LFP, illetve más, olcsóbb, de egyre népszerűbb megoldások egyáltalán nem használják ezt az alkotóelemet, a kereslet még egy darabig biztosan nőni fog.

Tavaly októberben számoltunk be róla, hogy a Tesla 42.000 tonna nikkel beszerzéséről írt alá szerződést egy új-kaledóniai vállalattal, de hónapok óta keringenek a pletykák, hogy a vállalat Indonéziával is tárgyal. Áprilisban például magas rangú vezetőkkel, többek között egy indonéz miniszterrel, az ország washingtoni nagykövetével, és a kereskedelmi kamara képviselőivel tárgyalt Elon Musk a cég texasi központjában.

Biztosította a legfontosabb alapanyagot a Tesla

A CNBC értesülése alapján megindultak a találgatások, hogy a nagy értékű megállapodás mégis mennyi autóra lehet elég, illetve erősödtek az érintett indonéz vállalatok részvényei. A becslések három és öt millió autó között mozognak, de anélkül, hogy tudnánk pontosan mekkora mennyiséget vásárolt be a Tesla, nehéz okosnak lenni. Nem tudjuk, hogy az üzlet nikkel tartalmú ércről, vagy annak már feldolgozott, nikkel(II)-szulfát formájáról szól-e, ahogy azt sem árulták el, hogy milyen időtartamra, és milyen éves bontásban kötöttek szerződést. Ezért tanácsos óvatosan bánni az interneten repkedő becslésekkel.

Az viszont biztos, hogy 5 milliárd dollár nagyon-nagyon sok nikkelre elég.

Több forrásból is biztosítja a lítiumot a Tesla

A címlapkép forrása: Forrás: PT ANTAM Tbk. bányatársaság, Indonézia.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.