Hatalmas szerződést kötöttek az akkuk egyik legfontosabb alapanyagára

Indonézia az akkumulátoros jövőben fontos szerepet fog játszani, mivel az ország rendelkezik a világ legnagyobb ismert nikkel tartalékjaival.

Most az indonéz kormány egyik minisztere árulta el a CNBC helyi tudósítójának, hogy hatalmas, 5 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Teslával, és további együttműködésről tárgyalnak.

Nagyon sok akkumulátor

Míg a kis és közepes hatótávú autók, valamint  az ipari energiatárolók akkumulátorának gyártásánál az olcsóbb LFP hatalomátvétele zajlik, a nagy teljesítményű, illetve 500 kilométer feletti hatósugárral rendelkező kocsiknál továbbra is a már megszokott NCA, illetve NMC cellák maradnak egyelőre, amelyek katódjának egyik legfontosabb alkotóeleme a nikkel. A drága fém aránya ráadásul egyre nő, és a piaci szegmensek tetején már a nikkelben különösen gazdag kémiákról beszélnek a gyártók. Így annak ellenére, hogy az LFP, illetve más, olcsóbb, de egyre népszerűbb megoldások egyáltalán nem használják ezt az alkotóelemet, a kereslet még egy darabig biztosan nőni fog.

Tavaly októberben számoltunk be róla, hogy a Tesla 42.000 tonna nikkel beszerzéséről írt alá szerződést egy új-kaledóniai vállalattal, de hónapok óta keringenek a pletykák, hogy a vállalat Indonéziával is tárgyal. Áprilisban például magas rangú vezetőkkel, többek között egy indonéz miniszterrel, az ország washingtoni nagykövetével, és a kereskedelmi kamara képviselőivel tárgyalt Elon Musk a cég texasi központjában.

A CNBC értesülése alapján megindultak a találgatások, hogy a nagy értékű megállapodás mégis mennyi autóra lehet elég, illetve erősödtek az érintett indonéz vállalatok részvényei. A becslések három és öt millió autó között mozognak, de anélkül, hogy tudnánk pontosan mekkora mennyiséget vásárolt be a Tesla, nehéz okosnak lenni. Nem tudjuk, hogy az üzlet nikkel tartalmú ércről, vagy annak már feldolgozott, nikkel(II)-szulfát formájáról szól-e, ahogy azt sem árulták el, hogy milyen időtartamra, és milyen éves bontásban kötöttek szerződést. Ezért tanácsos óvatosan bánni az interneten repkedő becslésekkel.

Az viszont biztos, hogy 5 milliárd dollár nagyon-nagyon sok nikkelre elég.

A címlapkép forrása: Forrás: PT ANTAM Tbk. bányatársaság, Indonézia.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.