Főoldal » üzlet » Újabb akkugyárat épít a Samsung Gödön?

Újabb akkugyárat épít a Samsung Gödön?

Ennek az időzítése nem sikerült valami jól. Épp forrong Debrecen lakosságának egy része a város mellé épülő CATL akkugyár kapcsán, és még mindig bizalmatlanok és dühösek a gödiek a Samsung SDI helyi akkumulátorgyárából kikerült mérgező anyagok miatt, amikor egy koreai lap arról számol be, hogy újabb gyárat tervez az elektronikai óriás hazánkba.

Egyelőre kevés részlet ismert.

Göd #3

A koreai Chosun hírportál iparági forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Samsung SDI egy újabb, harmadik akkugyárat tervez a két meglévő gödi létesítmény mellé. Az üzem kifejezetten a BMW részére gyártana, és az is lehet, hogy vegyesvállalatban jönne létre a bajor céggel közösen. A kiszivárgott tervek szerint a gyár termelése megegyezne a már meglévők éves kapacitásával, és a debreceni BMW gyár lenne a vevő. Állítólag ez az együttműködés áll annak a hátterében, hogy a német autógyártó nemrég azt jelentette be, hogy akkupakk összeszerelő üzemmel tervezi bővíteni készülő debreceni gyárát. Ezekhez a pakkokhoz szállítana Göd cellákat.

Lee Jae-yong a Samsung Electronics és Oliver Zipse, a BMW igazgatója December 17-én. Forrás: Samsung, Chosun

Az 1 billió won, azaz nagyjából 300 milliárd forint értékű beruházás keretében a Samsung új, hengeres formájú, 46 milliméter átmérőjű cellái készülnének, megnövelt nikkel, de csökkentett kobalt tartalommal. A két cégvezető állítólag már december 17-én is egyeztetettek a projektről, illetve a napokban a Las Vegas-i CES kiállításon is folytak háttérmegbeszélések.

A BMW jelenleg az i7-es modellben használja a Samsung legújabb P5 jelzésű celláit.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.