Főoldal » elektromos autó » A Mercedes legdrágább autói érdekelték a legtöbb új vásárlót

A Mercedes legdrágább autói érdekelték a legtöbb új vásárlót

A Mercedes-Benz személyautós üzletága is nyilvánosságra hozta tavalyi értékesítési adatait, és ők még a BMW-nél is nagyobbat léptek előre.

124 százalékkal nőttek a tisztán elektromos autóik eladásai.

Hasít az überprémium

A bajor riválisokhoz hasonlóan a Mercedes is arról számolt be, hogy bár tavaly összességében enyhén csökkentek eladásaik (-1%), a negyedik negyedévben már jelentős javulás jelei mutatkoztak, és 17 százalékos bővülést regisztráltak.

A részvényesek szempontjából talán még ennél is fontosabb hír hogy a legdrágább modelljeik, így az AMG Mercik és Maybachok eladásai ennél is nagyobb mértékben, 28, illetve 25 százalékkal emelkedtek az év utolsó három hónapjában.

Persze minket leginkább a villanyautóik érdekelnek, és jó hír, hogy több, mint a duplájára, 117.800-ra nőttek ezek eladásai a tavalyi év során.

Mercedes-Benz EQS SUV 580 4MATIC

Ebben nincsenek benne a Smart adatai, és ezt a gyártó külön nem is, csak a plug-in hibridekkel egybegyúrva közölte. Szerencsére nem kellett túl magas fokú matematika ahhoz, hogy kiszámoljuk, hogy 22.648 darab elektromos kisautó talált gazdára 2022-ben.

Smart #1

Hogy a Mercedes ezt így külön miért nem közölte, arra valószínűleg az a magyarázat, hogy egy évvel korábban még 38.514 darabot mutattak az eladások, ami 41 százalékos esést jelent. A visszaesés mögött valószínűleg a Smart aktuális megújulása ál, hiszen a vadonatúj Smart #1 kiszállításai csak év végén kezdődtek.

A regionális bontásban azt látjuk, hogy a gyártó személyautó eladásai a három fő régióban szerény emelkedést mutattak, mégis, a világ többi részén elszenvedett 27 százalékos csökkenés enyhe 1 százalékos globális esést jelentett az eladásokban. A Mercedes-Benz egyébként nemrég jelentette be, hogy pár év alatt 10 ezer töltőoszlopos saját töltőhálózat kiépítését célozta meg a flotta megtámogatására.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.