Mától működik az elektromos autó töltő Pásztón

Még május elején számoltunk be arról, hogy Pásztó város önkormányzata elektromos autó töltőt telepített a polgármesteri hivatal épülete elé, ezzel támogatva az elektromos autózást és a turizmust. A töltő lassan már három hónapja üzemel, de eddig csak hivatali időben, úgymond tesztüzemben használhatták az arra járó autósok.

Elektromos autó töltő Pásztón (fotó: Kerpely Ádám)
Elektromos autó töltő Pásztón (fotó: Kerpely Ádám)

Mától azonban a nap 24 órájában elérhető az Evopro gyártmányú, 22 kW-os elektromos autó töltő. Az oszlop indításához nincs szükség kártyára, a kábel csatlakoztatása után automatikusan indul. A Type2 aljzattal és Type2 végű töltőkábellel egyaránt felszerelt oszlop egyszerre ugyan csak egy autónak biztosít töltési lehetőséget, de a nagy inverterrel szerelt autók 3 fázison, fázisonként akár 32A áramot is felvehetnek róla. Így egy Renault Zoe 1 óra alatt teljesen feltöltető, de ennyi idő alatt egy Tesla akkujába is nagyjából 25% áram tölthető. A kisebb teljesítményű töltő elektronikával szerelt autók általában 4-8 óra alatt tölthetők fel erről az oszlopról.

A töltő 22 kW-os (fotó: Kerpely Ádám)
A töltő 22 kW-os (fotó: Kerpely Ádám)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?