Elektromos autó töltő épült a III. kerületben

Új elektromos autó töltőponttal bővült a napokban az ELMŰ okos rendszerébe szervezett hálózat. Ezúttal a III. kerület Hajógyár utcában tűnt fel a 2×22 kW teljesítményt biztosító oszlop, ami a benne lévő okos rendszernek hála folyamatosan látható az áramszolgáltató cég e-kWh nevű okostelefonos applikációjában is. A töltő használatához a többi ilyen váltóáramú töltőhöz hasonlóan Type2 végű kábel használható. A töltés indításához nincs szükség az ELMŰ applikációjára, a csatlakozás létrejöttekor a töltés azonnal indul.

Töltőoszlop a Hajógyár utcában
Töltőoszlop a Hajógyár utcában

A töltőt az óbudai önkormányzat rendelte elsősorban saját tulajdonú autóik töltésének biztosítására. Ez is az egyik magyarázata annak, hogy az oszlop egy olyan utcába került, ahova munkaidőben csak külön engedéllyel lehet behajtani. Így a töltő a nagyközönség számára csak munkaidőn kívül és a hétvégén érhető el.

Behajtás a Hajógyár utcába
Behajtás a Hajógyár utcába

Munkanapokon 8 és 18 óra között csak az önkormányzati dolgozók és az utcában élők a kiváltott engedélyükkel hajthatnak be a területre. A hivatal külső áramforrásból tölthető autóállománya három Volkswagen Golfból és egy Volkswagen Passatból áll. Hogy a Golfok tisztán elektromosak vagy hibrid üzeműek, azt nem tudni, de az autók közül kettőt hivatali vezetők, kettőt pedig gépkocsivezető használ. A polgármesteri hivatalnak nincs szüksége több autóra, így további elektromos autók beszerzését nem tervezik, viszont az önkormányzati tulajdonú cégeknél autócsere esetén javasolják az elektromos autók választását. A nyilvános töltőn túl egyébként az önkormányzat zárt területen is rendelkezik egy ugyanilyen töltőoszloppal.

Töltőoszlop a Hajógyár utcában
Töltőoszlop a Hajógyár utcában

A III. kerületben nem ez az első töltő, hiszen saját programja keretében már az Elektromos Művek is telepített egyet a Flórián téren, kettőt pedig a Graphisoft park bejárataihoz. A Graphisoft parkban korábban CHAdeMO rendszerű villámtöltő is volt, de ezt meghibásodás miatt leszerelték, és hónapok óta nem került vissza a helyére. Jelenleg egy Type2 kábeles AC töltő próbálja pótolni (természetesen nem tudja, hiszen teljesen más autókhoz való). Ezen kívül nemrég a Duna Autó Nissan szalonjának udvarán és a Huszti úton lévő Lidl parkolójában tűnt fel egy-egy töltő. Így a környéken 7 töltési ponton összesen 11 autó tölthető párhuzamosan, amivel a III. kerület elektromos autó szempontból az egyik legjobban ellátott kerületté vált. Ennek ellenére az önkormányzat a fővárosi önkormányzattal együttműködve pályázni fog a Nemzetgazdasági Minisztérium töltőpont telepítési pályázatán, amint az elérhetővé válik.

Töltőoszlop a Hajógyár utcában
Töltőoszlop a Hajógyár utcában
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?