Típusengedélyt kapott a 100 kWh-ás Tesla Model S és Model X

Megkapta az európai forgalmazáshoz szükséges megfelelési nyilatkozatot a holland hatóságoktól a Tesla a Model S és a Model X 100 kWh-ás akkucsomaggal szerelt verzióira. Bár valószínűleg rutin műveletről volt szó, ez a nyilvánosan is elérhető adat tette egyértelművé, hogy a Model 3 fejlesztése mellett az amerikai autógyár a két csúcsmodell folyamatos fejlesztésén is dolgozik. Az új, nagyobb kapacitású akkupakkal készülő autók 100D, P100D és P100DL verziókban érkezhetnek majd.

Tesla Model S 100-as emoji alatt: utalás lenne a 100 kWh-ás akkura?
Tesla Model S 100-as emoji alatt: utalás lenne a 100 kWh-ás akkura?

Az iratokban megjelölt NEDC mérési metódus szerinti hatótáv 613 km, ami természetesen a többi hasonló európai méréshez hasonlóan nem életszerű. Az InsideEVs számítása szerint a sokkal realisztikusabb EPA szabvány szerinti fogyasztás alapján az egy feltöltéssel kényelmesen megtehető hatótáv 521 km körül alakulhat majd.

Korábban a Tesla egy ? -as emoji alatt fotózott Model S-sel hergelte a követőit, ami alapján azonnal megindult a spekuláció a készülő 100 kWh-ás modellekről. A cég akkor nem kívánta kommentálni a feltételezéseket. A pletykát erősítette, hogy a márciusban egy Tesla rajongó az autón futó szoftverben P100D verzióra való utalást fedezett fel, ami a cég eddigi jelölései alapján a 100 kWh-ás modellt valószínűsíti.

A 10 kWh növelés nem tűnhet soknak, de ne feledjük el, hogy az alsó kategóriákban a 10 kWh az autó teljes kihasználható akkukapacitásának az 50-100%-a. Az új modellváltozatok megjelenésének időpontjáról és áráról természetesen egyelőre még nincs információ.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?