Megnyílt az első 150 kW-os elektromos autó töltő Svájcban

A héten átadták a GOttardo FASTcharge szupergyors töltőhálózatának első elemét a svájci Airolo településen. A Tesla Superchargerekkel vetekedő teljesítményű töltő ezt a teljesítményt egy autóra is le tudja adni, de egyszerre párhuzamosan 3 elektromos autó 50 kW-on való kiszolgálására is képes. A töltőn a nálunk megszokotthoz hasonlóan CHAdeMO, CCS és Type2 csatlakozó várja az autósokat. A két DC csatlakozón egyszerre is lehet villanyautót tölteni, ilyenkor a maximálisan elérhető 150 kW-os egyenáramú teljesítményt megosztva, 75-75 kW-tal lehet azt autókat tölteni. A svájci vállalkozás az alpesi országban 100 helyszínen 150 ilyen töltő telepítését tervezi 2018 végéig.

A GOttardo FASTcharge első 150 kW-os villámtöltője, Airolo, Svájc (forrás:
A GOttardo FASTcharge első 150 kW-os villámtöltője, Airolo, Svájc (forrás:

Bár jelenleg még nincs olyan elektromos autó, amely képes lenne 150 kW-tal való töltésre, de a következő években megjelenő villanyautók között biztosan akad már ilyen. Arról nem is beszélve, hogy a következő 1-2 évben várható 60 és 90 kWh-ás akkumulátorral szerelt autók órán belüli feltöltéséhez már nem lesznek elegendők a Magyarországon eddig elterjedt 40-50 kW-os villámtöltők. A svájci EVTec Espresso&Charge nevű töltője a csatlakozók között megosztható, de akár egyben egy csatlakozón is elérhető 150 kW-os teljesítményével a legelőremutatóbb megoldás az elektromos autó töltők piacán. A töltő alap változata 60 kW DC és 60 kW AC töltést tud, de teljesen felkonfigurálva 150 kW DC és 60 kW AC teljesítményre képes, amivel egyidejűleg 4 autó tölthető (CHAdeMO, CCS, Type2 kábel, opcionális Type2 aljzat). A 60 és a 160 kW közötti tartományban a töltő teljesítménye 10 kW-onkénti lépésekben bővíthető. Az Espresso&Charge egyben kínálja a több elektromos autó együttes kiszolgálásának lehetőségét a következő években is megfelelő töltési teljesítménnyel.

EZT OLVASTAD MÁR?  Izraelben is megkezdődik a töltőhálózat kiépítése
Az EVtec Espresso&Charge villámtöltőjéről elméletileg egyszerre akár 4 autó is tölthető, de ennél a telepítésnél maximum két autó fér oda.
Az EVtec Espresso&Charge villámtöltőjéről elméletileg egyszerre akár 4 elektromos autó is tölthető, de ennél a telepítésnél maximum két autó fér oda.

A most telepített EVtec Espresso&Charge töltő kiváló eleme lehetne az idehaza állami segítséggel kiépülő alap infrastruktúrának. A töltők a mai kor igényeinek megfelelően 60 kW-os DC teljesítménnyel és két Type2-es csatlakozóval kérve egy-egy ponton akár 4 elektromos autó elfogadható teljesítményű töltését tudnák biztosítani, ami a mostaninál jóval nagyobb autószám esetén is megfelelő támogatást nyújtana az elektromos autózás fejlődéséhez. A népszerűbb töltőhelyeken a jövőben újabb modulok telepítésével anélkül lehetne növelni az áteresztő képességet, hogy újabb töltőket kellene telepíteni, a jövőben pedig akár 150 kW-ig fejleszthető lenne a hálózat, amint azt a forgalomban lévő villanyautók igénylik.

150 kW-os EVtec Espresso&Charge villámtöltő
150 kW-os EVtec Espresso&Charge villámtöltő

Elektromos autót használsz?