1000km hatótáv, 1.9 másodperces gyorsulás 400km/h feletti végsebesség: itt a belsőégésű motor vége

Ez a cikk úgy akart volna indulni, hogy a Tesla bemutatta a várva várt kamionját. Aztán jött az Apple féle “One more thing” és kigurult az új Roadster.

Forrás: Tesla

Ez az autó mindenekelőtt egy erődemonstráció. Musk nem is titkolta: oda akartak csapni a belsőégésű motornak. Mindazoknak szól akik évek óta arról kárognak, majd ha felébred a BMW meg a  többiek, vége lesz a Teslának mint a botnak. Ehhez képest, nem túl meglepő módon, a Tesla titokban fejlesztett tovább és ma este (hajnalban?) kivégezte a belsőégésű motort. Végleg.

2 kamion, 1 Roadster, 1 Musk – bemutató ma hajnalban

A 2020-től elérhető új Roadster egy olyan 2+2 személyes supercar, ami 1000 kilométert tud megtenni egyetlen feltöltéssel. Felfoghatatlan, 1,9 másodperc alatt gyorsul 100-ra és 4,2 alatt 160-ra. És ez az alapmodell, jövőre bemutatják az erősebb verziót. Végsebessége 400 km/h felett van és mindehhez egy 200 kWh-ás akkumulátor szolgáltatja az energiát. Elöl 1, hátul 2 motor hajtja és a hajtáslánc 10,000 Nm nyomatékot biztosít.

Forrás: Tesla

Ennél sokkal többet nem tudunk jelenleg róla, de a prototípus a bemutatón gyorsulgatott, a közönség megnézhette, megtapogathatta, úgyhogy nem csak egy agyag modell volt a színpadon.

A fenti lélegzetelállító adatokhoz hasonló ár cédula is tartozik majd. Az első 1000 példány a Founders Series lesz, amit 250 ezer dollár befizetésével lehet lefoglalni. A normál verzió ennél 50 ezer dollárral olcsóbb lesz, és ugyanekkora összeg befizetésével foglalózható.

Ha már lélegzetelállító, zárjuk most még pár hivatalos sajtófotóval és egy hivatalosnak tűnő videóval:

Forrás: Tesla
Forrás: Tesla
Forrás: Tesla
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.