1 perc alatt feltölthető akkut ígér Fisker

Az akkumulátorok terén elég sűrűn hallani olyan „hatalmas áttörésekről, melyek forradalmasítani fogják az elektromos közlekedést”, de valamiért pár nap szenzáció után az elért eredmények köddé válnak, és a hihetetlen felfedezés sosem jut el még csak a gyártásig sem. Októberben a nátrium-ionos akkuk kerültek a figyelem középpontjába, mint a Li-ionos lehetséges helyettesítői, majd nem sokkal később a Toshiba állította, hogy 6 perc alatt feltölthető akkumulátorokat képes előállítani.

Henrik Fisker, világhírű autótervező még ennél is nagyobbat tudott mondani. Vállalatával állítólag egy olyan szilárdtest aksin dolgozik, aminek energiasűrűsége két és félszerese a lítium-ionosénak, s ez akár 800 kilométeres hatótávot is lehetővé tesz egyetlen töltéssel. Sőt, búcsút mondhatunk a szinte végtelennek tűnő 20-30 perces és hosszabb töltéseknek, a Fisker-féle, háromdimenziós elektródokat használó akkuk mindössze egy perc alatt feltölthetők.

Henrik Fisker és a 2010-es Fisker Karma hibrid

Ahogy a neve is utal rá, a szilárdtest akkumulátor szilárd állapotú elektródákat és elektrolitot tartalmaz, és hatalmas előnye a közismert lítiumos technológiával szemben, hogy sokkal nagyobb energiasűrűséget képes nyújtani, ezáltal könnyebb, kisebb, gyorsabban feltölthető, és nagyobb az élettartama. Emellett sokkal biztonságosabbnak is tartják, hiszen a Li-ionos aksikkal ellentétben nem jellemző rá a gyúlékonyság.

Szemben a pozitívumokkal, olyan hátrányokat említhetünk, mint a gyengébb teljesítmény alacsony hőmérséklet esetén, illetve a bonyolultabb és költségesebb gyártás, s ennek eredményeképp magasabb ár.

Fisker elmondása szerint az elektromos autók számára 2023 körül indulhat meg a gyártás, de még mielőtt kinyitnánk a pezsgőt, várjunk öt évet, és nézzük meg, mi fog valójában történni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.