Felpörgött a Model 3 gyártása?

2 hete történt, hogy a Tesla a 3. negyedéves pénzügyi jelentése kapcsán hivatalosan is elismerte, nem úgy halad a Model 3 gyártásának felpörgetése mint tervezték. Írtunk is erről  és a meglepően részletesen megosztott okokról itt.

A hír nem volt túl sokkoló azoknak akik folyamatosan nyomon követték a kaliforniai gyártó “Blue Star” programját.  A TMC (Tesla Mortos Club) fórum oldalain és a Reddit-en  is tátongó üresség volt az ilyenkor szokásos felhasználói fotók és bejegyzések, utcán elcsípett észlelések helyett – nyilvánvaló volt, hogy sehol nincs az 1500 autó, amit a 3. negyedévre ígértek.

Az elmúlt napokban azonban fordult a kocka és a fenti helyeket elkezdték ellepni a videók, képek, vásárlói beszámolók, ami optimizmusra adhat okot. Ismét beindult az össznépi „VIN counting” azaz az alvázszám-gyűjtés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szemfüles rajongók minden Model 3 észlelésnél gyűjtik a sorozatszámot és megpróbálnak következtetéseket levonni. Itt érdemes megjegyezni, hogy a mindig titkolózó Tesla erre a gyakorlatra már a Model S hőskorában felfigyelt és egy idő után elkezdte random módon kiosztani a sorszámokat, hogy ne lehessen olyan könnyen követni.

Nincs ez másként a Model 3 esetében sem, tehát önmagában a VIN-ekből következtetéseket levonni butaság lenne, de azért vannak itt figyelemre méltó fejlemények. Bár a teslarati.com már Október 30.-án megírta, hogy a Tesla már 2639-ig beregisztrálta az alvázszámokat, az előző hónap végéig 04xx-es sorozatszámnál  nagyobbat nem nagyon fotózott senki az utcán. Ezzel szemben az elmúlt napokban elkezdtek özönleni az új fotók. Kaptunk képeket Model 3-akat szállító trailerről, elkapták az utcán parkoló 456-ost,  539-est sőt az 1090-est is. Egy wisconsin-i Supercharger-nél lebukott a 995-ös, a fermonti gyár parkolójában a 869-es, és még folytathatnám, de akit nagyon érdekel, látogasson el a TMC Model 3 képek fórumára, ahol naponta jönnek újabb skalpok, vagy nézze meg ezt a gyűjteményt 1-től 1134-ig.

Megvan a skalp. A TMC Waiting4M3 nevű felhasználója elcsípte a 995-öst. Forrás: teslamotorsclub.com

Azután az elmúlt 2 napban robbant két nagyobb bomba.

Először vasárnap került fel a TMC oldalára egy in-veh nevű felhasználó (azóta már eltávolított) videója ami a fremonti gyár mellet kukucskál be és mutatja meg a meglehetősen fürgén mozgó Model 3 gyártósort. A hírt később átvette a média, többek között az Electrek is.

Forrás: teslamotorsclub.com

Bár a a fenti képsor mindenképpen jó hír, nem árt megjegyezni, hogy nem tudjuk meddig ment így a gyártósor és hogy a videó/gif sebességét manipulálták-e? Musk már korábban megjegyezte, hogy a gyártósor bizonyos elemei már most képesek heti több ezer autó gyártására és néha fel is pörgetik őket, hogy megtalálják a következő potenciális hibát. Egyelőre semmi bizonyíték nincs rá, hogy folyamatos gyártást látunk.

Aztán az elmúlt pár órában újabb érdekes videó látott napvilágot, valaki felfedezett több tucat Model 3-at egy parkolóházban (?) ahol úgy néz ki átadásra várnak.

Bár a jelek kétség kívül egy irányba mutatnak, én óvatos lennék az optimizmussal. A Tesla a következő Január 1-3 között esedékes értékesítési gyorsjelentésben ígért több információt a Model 3 gyártásában elért eredményekről, de az is lehet, hogy a holnapi Tesla Semi bejelentésen kapunk valami kis hivatalos hírmorzsát. Ha úgy lesz, itt biztosan megírjuk.

Itt a „titkos raktár”. Forrás: reddit.com „blfire” felhasználó
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.