Jöhetnek az elektromos BMW crossoverek

Harald Krüger, a BMW vezérigazgatója nemrég egy interjúban azt nyilatkozta, hogy az elektromos közlekedés a gyártó elsődleges prioritása. Ezt az októberi Frankfurt Motor Show-n is világossá tette az új i3, és a sportosabb i3s, valamint több plug-in hibrid koncepció bemutatásával. Arra is ígéretet kaptunk, hogy a közelgő Los Angelesi Autószalonra 5 elektromos modellt fog magával vinni a német gyártó, köztük egy még soha nem látott „világpremiert”. Továbbá a BMW Csoport célkitűzései közé tartozik, hogy az árammal is működtethető modelljeinek a száma 2025-re elérje a 25-öt.

Ennek megvalósítása érdekében, vagy talán csak felismerve az esetleges lemaradás veszélyét a vetélytársakkal szemben, a gyártó most újabb lépést tett az elektromos autózás irányába: levédetett egy sor típusjelzést, ezzel kifejezve, hogy bővíteni szándékozik az i-divízió alá tartozó autóinak sorát. A most már hivatalosan is a BMW-hez tartozó jelzések az iX1, iX2, iX3, iX4, iX5, iX6, iX7, iX8, és az iX9. Az X betűből következtethetünk rá, hogy a hagyományos összkerékmeghajtású X-es SUV járművekhez hasonlóan most is crossoverekre számíthatunk, csak elektromos kivitelben. Azt sajnos még nem lehet tudni, hogy a jövőbeli villanyautók a már meglévő benzines változatok mintájára készülnek, vagy teljesen új stílust kapnak majd. Ezidáig a BMW egyedül az X3-as crossover elektromos verziójának hírét erősítette meg, mely az Audi E-tron, a Jaguar I-Pace, és a Mercedes-Benz EQ C-vel száll majd versenybe a vevőkért, valamint októberben bemutatta a hibrid meghajtású X7 iPerformance tanulmányautót, melynek utcai változata 2018-ban debütál.

Egy koncepció a sok közül: a BMW X7 iPerformance hibrid látványautó a Frankfurt Motor Show-n mutatkozott be, Forrás: GTSpirit

Harald Krüger vállalata 2010-ben foglalta le magának az i1-től az i9-ig tartó típusjelzések sorozatát, alig pár évvel azelőtt, hogy az i3 és i8 gyártási tervei megjelentek, így reményeink szerint hamarosan újabb taggal bővülhet az elektromos BMW-k eddig nem túl népes családja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.