Így áll a Tesla Gigafactory 2018 végén – két videó egy témára

Két Tesla videóval készültünk erre a behavazott vasárnapra – az egyikhez nem kell angol nyelvtudás, a másikhoz igen, vagy pedig nagyon bátornak kell lenni a Youtube automatikus magyar fordításának használatához.

Tesla promó

Az alábbi videót a Tesla rakta ki a Youtube csatornájára és a marketing mellett azért ad egy képet a nevadai gyáruk mai helyzetéről. Mint ismeretes a Gigafactory 1 építését 2015-ben kezdték és az eredeti tervek szerint 2020-ban fejezték volna be. Szerintem ez azért kicsit csúszni fog, főleg most, hogy a cég mindent garast megfog.

Viszont a gyár már így is rekordokat dönt, hiszen a maga 20 GWh körüli termeléséve a jelenlegi legnagyobb akkumulátor üzem a világon, ha a kibocsátott cellák kapacitását nézzük. Mire az egész épület elkészül a cella gyártás 105 GWh körülire nő majd. Jelenleg 7 ezren dolgoznak itt nagyjából félmillió négyzetméteren.

Az állami támogatások legendája

A fenti videó kapcsán azonban eszembe jutott egy kapcsolódó anyag amit a napokban láttam. A Now You Know, főként a Teslával foglalkozó Youtube csatorna nekiállt kicsit perspektívába helyezni vajon mennyi állami támogatást kapott a Tesla eddig Amerikában.

A téma odaát elő-elő szokott jönni, amikor épp nincsen túl sok negatív hír a cégről és be kell dobni valami gumicsontot. A vádak szerint a Tesla csak azért van életben, mert különböző szövetségi és helyi, állami pénzcsapokkal támogatják és Elon Musk az adófizetők milliárdjaiban fürdik. A 20 perces videóban kellően rávilágítanak a két leggyakrabban hangoztatott vádpont butaságaira. Aki tud elég jól angolul és érdekli a téma, merem ajánlani a videót, aki kicsit bizonytalanabb a nyelvtudásában bekapcsolhatja az automatikus angol vagy magyar feliratozást is.

Röviden, az első vádpont az a bizonyos 465 millió dollár körüli kölcsön, amit 2009-ben még az Obama adminisztrációtól kaptak és amit azóta már rég, idő előtt törlesztetek. A videóban megtudjuk mely más autógyártók kaptak ilyen hitelt (mindegyik), milyen összegben (sokszorosa volt) és melyek fizették vissza (egyik sem, csak a Tesla).

A másik, sokszor hangoztatott vád – és itt kapcsolódunk az első videóhoz – az a több mint 1,3 milliárd dolláros adókedvezmény-csomag amit Nevada állam adott a Teslának, hogy oda épüljön a gigagyár. Mint a videó 11. percénél  megtudjuk, az állami jelentések szerint a Tesla minden vállalását túlteljesítette. Az ígért 6500 alkalmazott helyett már 7000 felett járnak és ezeknek 93% százaléka nevadai lakos. Az építkezés maga 17 ezer állást generált, de a gyárat és az itt dolgozó munkaerőt kiszolgáló kereskedelmi, szolgáltatói és beszállítói hálózat áttételesen még 7900 állást teremtett. 3,2 milliárd dollárra teszik az építkezés gazdasági hatását és 6 milliárd az eddig befektetett összeg.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy amikor egy település vagy állam adókedvezményt nyújt egy beruházáshoz, tulajdonképpen fiktív bevételről mond le. Olyan adót nem szed be, amit, ha az a cég nem menne oda, akkor sem kapott volna meg, viszont akkor a munkahelyek ezrei sincsenek. Különösen igaz ez Nevadában, ahol a sivatagban bőven van más cégnek is hely. A Tesla nem valami más, vele ellentétben jó sok adót fizető cég elől happolta el a területet, hanem 3 homokdűnét foglal el egy olyan államban, amely háromszor akkor mint Magyarország, de népsűrűsége nagyjából tizede hazánkénak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.