Döntött az európai bíróság, durva dízelautó-tiltások jöhetnek

Az Európai Bizottságnak nem volt joga megváltoztatni az Euro 6 kibocsátási határértéket az új Real Driving Emission teszthez – fogalmazta meg csütörtökön az ítéletet az Európai Unió Bírósága Luxembourgban, ami egyben Párizs, Madrid, és Brüsszel győzelmét jelenti a 2016 óta tartó pereskedésben az új személygépjárművek NOx-kibocsátását illetően. A három európai főváros polgármestere rögtön azután nyújtotta be a keresetet, hogy a Real Driving Emissions (RDE) bevezetésekor – mely a laboratóriumi tesztek során mért és a valós kibocsátás közötti hatalmas különbséget volt hivatott csökkenteni – a Bizottság az eredetileg meghatározott 80 mg/km-ről 168 mg/km-re emelte a kibocsátási limitet, ezzel nagyobb mértékű légszennyezést engedélyezve a dízelmeghajtású autóknak. Ez pedig teljes mértékben szembement a nagyvárosok azon törekvéseivel, hogy megtisztítsák a legsűrűbben lakott területek levegőjét az emberi egészségre kiemelten káros hatású nitrogén-oxidoktól.

Forrás: Flickr/D€NNI$

A bíróság döntése azt jelenti, hogy az európai nagyvárosok a tisztábbnak nevezett Euro 6-os generációjú dízelautók ellen is felléphetnek, és kitilthatják azokat a település határain belülről. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mikor és milyen formában fog megvalósulni. Az Európai Bizottságnak most két hónapja van fellebbezni a határozat ellen, és amennyiben ezt nem teszi meg, az új emissziós korlátoknak 12 hónapon belül érvénybe kell lépniük.

„Mióta az európai autóipar elmondta Európa kormányainak a nagy hazugságát, hogy tud tiszta dízelmotorokat készíteni, mechanizmusok sorozata indult el a kellemetlen igazság leplezésére” – mondta el Areeba Hamid, a Greenpeace UK egyik, a tiszta levegőért kampányoló tagja, hozzátéve, hogy a Volkswagen dízelbotránya nem csupán a hamis emissziós eredményeket mutató szoftverekből áll, hanem egyben a szennyező autóipart védelmező lobbisták által folytatott politika megjelenéséről is az európai döntéshozatalban. „Az igazság az, hogy a dízel egy piszkos üzemanyag, az autóiparban nem lehet bízni, és nincs akkora mennyiségű cukormáz, ami bárkit is meggyőzhetne az ellenkezőjéről.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.