Átadták Debrecen elektromos autó töltőit

Csütörtökön nem csak Dömösön, de az ország második legnagyobb lélekszámú településén, Debrecenben is első töltőt avattak. Átadták ugyanis a város által a Jedlik Ányos Tervhez kapcsolódó pályázaton nyert 25.484.000 Ft segítségével finanszírozott elektromos autó töltőket. A kilenc darab 2×22 kW teljesítményű váltakozó áramú (AC) töltők a város 8 pontján lettek elhelyezve:

  • Főnix Csarnok parkolójában
  • Nagyerdei körúton (Egyetem tér)
  • Hatvan utca 1. előtt
  • Piac utca 45. előtt (a Széchenyi utca felől)
  • Péterfia utca 29-31-nél (az Egymalom utca kereszteződésénél)
  • Bem tér 14-nél (a társasház parkolója)
  • Kálvin tér 14. előtt
  • Piac utca 28/b előtt (a Kossuth utca felől)

Az első négy helyszínen lévő öt töltő már csütörtökön üzemelt, a maradék négyet pénteken adták át az autósoknak. A töltők bekapcsolásával megszűnt az a méltatlan állapot, hogy a cívisvárosban a nem CHAdeMO csatlakozós autókat semmilyen (se gyors se lassú) nyilvános töltőállomáson nem lehetett feltölteni. Így ha egy Volkswagen e-Golffal, egy BMW i3-mal vagy egy Hyundai Ioniq-kal el is jutott valaki a városba, onnan biztosan nem tudott hazajutni, mert semmilyen töltési lehetőség nem állt a rendelkezésére. A város eddigi egyetlen, a Nissan LEAF-ek számára a továbbjutást jelentő töltőhelyét a Nissan ajándékozta a városnak, amit az az E.ON-nal karöltve telepített a Nagyerdei Stadion mélygarázsába.

Az új töltőket használva a teljesen lemerült tisztán elektromos autók akkumulátorai 4-6 óra alatt feltölthetők (az autók kevesebb mint 5%-a akár 1-2 óra alatt is feltölthető), így elsősorban a Debrecenbe érkező, és ott programmal rendelkező autósok számára, illetve a helyben lakók számára lesznek ideálisak, hiszen a használatuk ingyenes. A töltők a kábel csatlakoztatása után azonnal indulnak, de mint minden ilyen készüléknél, a kábelt ezekhez is az autósnak kell hoznia. Fontos tudni, hogy a töltőoszlopok ugyan hasonlítanak azokra, amiket az e-Mobi telepít országszerte, ezek a töltők nem az állami elektromobilitás szolgáltató rendszerébe tartoznak.

A város természetesen gondolt az úton lévő autósokra is, az ő továbbjutásukat a pályázati támogatásból épülő 10. töltő fogja szolgálni a Segner téri MOL benzinkútnál. A három csatlakozós (CCS, CHAdeMO és Type 2) 50+43 kW-os villámtöltőt a város 2019 folyamán tervezi beüzemelni. A töltéshez hasonlóan a városban a zöld rendszámos autók számára a parkolás is ingyenes.

Lakosságszámát tekintve ugyan Debrecen a második legnagyobb város, de területét nézve a harmadik helyre csúszik vissza Hódmezővásárhely mögött, ami akár az elektromos autó töltés hazai mekkájának is tekinthető a városban üzemelő 3 villámtöltőnek és 5 db 2×22 kW-os gyorstöltőnek köszönhetően. A dél-alföldi megyei jogú városban nagyjából minden 15 ezer lakosra jut egy DC villámtöltő és 3500 lakosonként egy 22 kW-os AC csatlakozás. Ilyen arányok eléréséhez Debrecenben legalább 13 DC villámtöltőt és 57 AC csatlakozót kellene telepíteni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.