Frissítve! Elkészült Székesfehérvár első univerzális villámtöltője

Frissítés – 2018. december 16.: a töltőt jövő hét elejéig lekapcsolták. Ne számítsatok rá!

Már hetek óta állt egy DBT feliratú dobozzal letakarva, majd doboz nélkül egy eddig soha nem látott formájú villámtöltő Székesfehérváron a Gáz utca 19. szám alatt az Alba Regia Sportcsarnok előtti parkolóban. Az E.ON megrendelésére telepített töltő a DBT legújabb Compact 50 villámtöltő szériájának (egyik) első darabja, amit tegnap kapcsoltak be, de egyelőre csak „béta” rendszerben üzemel. A korábbiaknál sokkal mutatósabb, bár az alacsony felépítmény miatt nehezebben észrevehető töltő egyenáramú (DC) ágon (CHAdeMO vagy CCS) 50 kW teljesítménnyel tud tölteni, a váltakozó áramú (AC) töltéshez pedig 22 kW-os aljzat áll rendelkezésre. A töltő egyelőre ingyenesen használható, és a kábel csatlakoztatása után automatikusan indul.

Fotók: Teslaélmény.hu

Mivel a töltőn még nem végleges szoftver fut (ezért is béta az üzem), még előfordulhatnak problémák, így a következő egy héten csak az számítson rá, aki fel van készülve arra, hogy esetleg töltés nélkül marad. A CCS és a CHAdeMO csatlakozóról való töltésnél például egyelőre nem kell kiválasztani semmit a kijelzőn, a töltés a töltőfej csatlakoztatása után automatikusan indul. A Type2 kábel csatlakoztatása után (nem előtt) viszont ki kell választani a Type 2 csatlakozást az indításhoz. A töltés leállítása a kijelzőn keresztül lehetséges. Ez azonban csak a beta üzem, a végleges szoftver telepítése után a rendszer remélhetőleg egyértelműen és hibamentesen fog üzemelni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.