Bemutatkozott a Jeep Renegade 4xe és Jeep Compass 4xe

Ma délután az FCA csoport online sajtótájékoztatóján bemutatkozott a Jeep két új konnektorról tölthető hibrid járműve, a Jeep Renegade 4xe és a Jeep Compass 4xe. A két új típus nem csak a Jeep zöld forradalmát jelenti a fenntartható gyártásnak és a takarékosabb üzemeltetésnek köszönhetően, de új, erőteljesebb vezetési élményt kínál a régi Jeep felhasználók számára is. A hibrid Jeepek a benzines és elektromos hajtásrendszer együttes alkalmazásának köszönhetően a megszokottnál is jobb terepjáró képességekkel rendelkeznek.

Mindkét típust Olaszországban gyártják majd, és szeptembertől jelennek meg a magyarországi márkakereskedések kínálatában. A Compass kétféle, 190 és 240 lóerős rendszerteljesítményű hibrid hajtással kerül piacra, a Renegade csak az erősebb, 240 lóerős hajtást kapja meg. A Renegade 4xe és a Compass 4xe kettőse a zajtalan suhanás szabadságának természetközeliségén túl a vezetési élmény új szintjét biztosítja a legkedvezőbb üzemanyag-felhasználás, valamint a kimagasló off-road képességek mellett.

A hibrid rendszer teljesítményéhez az 1,3 literes, négyhengeres turbófeltöltővel ellátott hagyományos erőforrás 270, a villanymotor 250 Nm nyomatékkal járul hozzá. Utóbbi folyamatosan, gyakorlatilag álló helyzetből, késlekedés nélkül rendelkezésre áll. A villanymotor 60 lóereje elegendő akár 130 km/h sebességű haladáshoz tisztán elektromos üzemben, míg hibrid üzemben a végsebesség 200 km/h. A 240 lóerős modelleknek álló helyzetből csupán 7,5 másodpercre van szüksége a 100 km/h sebesség eléréséhez.

Az autókban középen, az utastér alatt beépített 11,4 kWh kapacitású li-ion akkumulátor csomag külső áramforrásból és menet közben, a benzinmotorral valamint regeneratív fékezéssel egyaránt tölthetők, így a tisztán elektromos hatótáv körülbelül 50 km lehet. Az autók három üzemmódban használhatók: hibrid, elektromos és egy ún. e-save mód, amelyben két további lehetőségünk van. Kiválaszthatjuk, hogy a rendszer tegye félre az akkumulátorban tárolt energiát egy későbbi városi szakaszhoz, de azt is kérhetjük, hogy a benzinmotor töltse fel az akkut.

A terepjáró képességeknél a hagyományos hajtáshoz viszonyítva nagyobb forgatónyomaték mellett érdemes megemlíteni, hogy a hátsó tengelyt nem hagyományos kardántengely, hanem egy kifejezetten erre a célra szolgáló villanymotor hajtja. Így a két tengely meghajtása egymástól teljesen független lehet, azok forgatónyomatéka hatékonyabban szabályozható, mint a mechanikus megoldásoknál. Szükség esetén a villanymotor nyomatéka késlekedés nélkül jelenik meg a hátsó kerekeken.

Az üzemmódok mellett a vezetési módot is kiválaszthatjuk. Sport módban a rendszer és a kormányzás egyaránt a lehető legközvetlenebb lesz. E-Coaching módban a hatékony energiagazdálkodás kerül a középpontba.

Az autóhoz UConnect nevű szolgáltatás is jár. A mobiltelefonos applikációval okostelefonról elérhetünk bizonyos információkat (pl. akku töltöttsége, futott kilométer vagy olajcsere esedékessége) és utasításokat is küldhetünk távolról az autónak. Beállíthatjuk például, hogy az autó a hét melyik napjain töltse fel az akkumulátort, de a légkondicionáló berendezést is távolról vezérelhetjük és programozhatjuk. A reggeli kávé mellett megtervezhetjük az útvonalat a navigáció számára és ezt átküldhetjük az autónak, ahol a 8,4″ méretű navigációs képernyő jeleníti meg az információkat. Az UConnect szolgáltatások között lopásvédelmi, vagy akár a flottakezelést megkönnyítő funkciók is elérhetők.

A vásárlók a Night Eagle (csak Compass esetén), Limited, S és Trailhawk felszereltségi szintek, valamint a Renegade esetén 18, a Compasshoz 22 különböző színösszeállítás, valamint hat, illetve hétféle különleges kialakítású keréktárcsa közül választhatnak.

A biztonságról LED világítás, illetve BiXenon fényszórók, ütközésmegelőző és sávelhagyásra figyelmeztető rendszerek gondoskodnak az intelligens sebességhatároló és táblafelismerő rendszerek mellett. A parkolást első és hátsó parkolószenzorok, holttér felügyeleti rendszer, tolatókamera és Park Assist parkolássegítő rendszer könnyíti meg. Természetesen kulcs nélküli nyitás és indítás is rendelkezésre áll.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.