Új nyilvános töltőpontokat telepített a Volkswagen

32 új nyilvános töltőpontot adott át a Volkwagen az autógyárként és látogatóközpontként is működő drezdai Gläserne Manufaktur (Transparent Factory) elnevezésű létesítményénél. Az itt található elektromos töltőcsatlakozók száma ezzel 64-re nőtt, ebből 36-ot bárki használatba vehet a német gyártó közleménye szerint. Az új töltőállomások többsége 11 kW-os töltési teljesítményt kínál AC hálózaton, de akad közöttük 22 kW-os AC és 22 kW-os DC töltő is.

A gyorsabb töltést igénylő villanyautósok számára két 50 kW-os DC töltőállomás is található a helyszínen, ehhez a Volkswagen helyben, hat darab egyenként 25 kWp teljesítményű napelempanellel biztosítja a tiszta energiát, de a gyártó saját energiaszolgáltatója által valamennyi töltőpontból megújuló forrásból származó elektromosságot kapnak az autók. Az Elli által szolgáltatott energia által egyébként a Gläserne Manufaktur a VW első gyáraként karbonsemlegesen működik 2018 óta, az elkerülhetetlen CO2-emissziót pedig tanúsítványok vásárlásával kompenzálja a cég. Jelenleg itt készül az e-Golf, 2021 elején pedig az ID. 3 is csatlakozik hozzá.

Reinhard de Vries, a vállalat szászországi technológiai igazgatója úgy véli, hogy autógyártó lévén a Volkswagennek kötelessége részt venni az infrastruktúra fejlesztésében, és reméli, hogy más autógyártók is követik e példát. Drezda polgármestere hozzátette, hogy folytatják a szoros együttműködést a Volkswagennel, és 2022 közepére legalább 450 töltőponton tudnak majd tiszta energiához jutni a villanyautósok.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.