Ausztriában gyártják az elektromos BMW-k újdonságát

Az ausztriai Steyr városában készül a BMW ötödik generációs eDrive hajtásláncának újdonsága, az a vázszerkezet, amely a korábbitól eltérő módon egyedül szállásolja el a villanymotort, váltót, és teljesítményelektronikát, nagy mértékben csökkentve ezzel az alkatrészek helyigényét. Ez az új, kompakt megoldás, mely a müncheni prémium autógyártó következő generációs tisztán elektromos modelljeinek jellemzője lesz a napokban bemutatott iX3-tól kezdődően, nemcsak értékes helyet takarít meg az autóban, de skálázhatóságával a gyártást is rugalmasabbá teszi, egyetlen gyártósoron többféle méretben és teljesítmény számára termelhető. A BMW összesen öt változatról tesz említést a sajtóanyagában.

A fém öntése az eDrive váza számára még a bajorországi landshuti létesítményben történik, ám a 22 kilogrammos egységek mechanikai feldolgozása már az osztrák üzem feladata. Az elektromos meghajtás működéséért felelős alkatrészeket ezután Dingolfingban szerelik be, ahol nemrég nyitott új fejlesztési központot, és indította el az új generációs hajtásrendszer sorozatgyártását a BMW.

A BMW iX3 gyártása Kínában történik, de az osztrák és német gyárak termékei az i4 és az iNEXT megjelenésével 2021-től európai BMW-kbe is bekerülnek. A steyri létesítmény éves kapacitását 2025-ig több szakaszban növeli 460 000 darabra a gyártó, de azt egyelőre nem tudni, hogy ezen hány tisztán elektromos modell fog osztozni az évtized közepén. A dingolfingi hajtáslánc-gyár kapacitása ennél sokkal magasabb – már 2022-ben évi félmillió egység –, mivel a villanyautók új nemzedékén kívül az i3, valamint a plug-in hibrid modellek számára is itt készül a villanymotor.

Steyr már egyébként is kulcsfontosságú helyszín a BMW számára, évente 1,2 milliós darabszámban potyognak le a benzin- és dízelmotorok az itteni gyártósorokról, így a mintegy 4500 főt foglalkoztató létesítmény a vállalat legnagyobb motorgyára. Most pedig az elektromobilitási stratégiában is fontos szerephez jut.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.