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
auto
2024. 04. 19. péntek

Villanyautós találkozó volt a hétvégén Miskolctapolcán

események

Az utóbbi években a korábban Budapesten havi rendszerességgel megtartott villanyautós találkozók szerepét egyre inkább átveszik a vidéki találkozók. Idén sajnos a koronavírus belegázolt a tervekbe, így tavasszal elmaradt a már hagyományosnak nevezhető gyenesdiási rendezvény és a júniusban a gönyűi Földön-Vízen-Levegőben fesztivál keretében első alkalommal tervezett villanyautós találkozó is. A korlátozások feloldására reagálva őszről előre hoztuk nyár közepére a miskolctapolcai elektromos gokart háziversennyel egybekötött villanyautós rendezvényt.

A nyár közepi időpont ellenére sikerült az év talán legcsapadékosabb napját kifognunk, az eső végig velünk volt, de ez szerencsére nem szegte kedvét a résztvevőknek, így több mint 30 autó érkezett a délelőtti gyülekezőre. A legtöbb autómárka megjelent az eseményen. A népszerű típusok mellett néhány ritkaságot is szemügyre vehettünk, ilyen volt például a Honda e, amelyből egyelőre csupán két tesztautó van az országban. Idén is itt volt az elektromosra átépített régi Porsche, de a Chevrolet Spark elektromos változata sem egy tucat autó. Az elektromos Škoda Citigo és VW e-UP tulajdonosok pedig mini-márkatalálkozót is szerveztek a rendezvényre.

Sokan érkeztek az ország távoli részéből is, így kemény tesztelésnek vetettük alá a helyszínül szolgáló parkolóban az ELMÜ által nemrég átadott napelemes carportot, amely az ország talán első olyan töltőhelye, amely az időjárás viszontagságaitól is véd. Ezúttal az autónk helyett inkább magunkat igyekeztünk védeni, így az autók a szomszédos parkolóhelyekről töltődtek, hogy a napelemek alatt beszélgethessünk. Az Elektromotive szakemberei a helyszínen lévő AC töltők egyikét ideiglenesen DC töltővé varázsolták, így azok az autók is 22 kW teljesítménnyel töltődhettek, melyek fedélzeti töltője ennél kisebb teljesítményű.

This slideshow requires JavaScript.

Az eredetileg délre tervezett elektromos gokart verseny késéssel indult és alaposan elhúzódott. Az esőtől áztatott pályán lassabban zajlottak az események, így pályarekordot dönteni senkinek nem volt esélye. A versenyre sajnos sem eső ellen védő ruházattal, sem váltóruhával nem készültünk, mivel a létesítmény azt kommunikálta, biztosítják a védőruházatot. Ez téves információ volt, így a verseny előtt gyors esőkabát (vagy bármilyen védőruhaként használható eszköz) beszerzésbe kezdtünk. A rögtönzött megoldás kissé viccesre sikerült, nagyméretű szemeteszsákokba csomagolták magukat a versenyzők. Ez viccesebb volt, mint hatékony, így a többség jól átázott, remélem senki sem fázott meg.

(fotó: Hargitai István)

Szintén az esős idő volt az oka, hogy a parkolóba tervezett pizzázás helyett inkább egy környékbeli éttermet választottunk, ahol kényelmesen elfogyaszthattuk a finom ebédet. Késő délután volt már, mikor a legkitartóbbak is elhagyták a helyszínt. Rengeteg élménnyel, néhányan talán új barátságokkal gazdagodtak, ezúton is köszönöm mindenkinek aki eljött.

Legközelebb augusztus 16-án Abdán lesz villanyautós találkozó, ahol egy családi nappal várják a szervezők a villanyautósokat. A rendezvényen töltőgyártók, -forgalmazók, -üzemeltetők bemutatkozása mellett a gyerekeket is programok várják majd, a felnőttek pedig akár ki is próbálhatnak különböző autókat és motorokat. A további részletekért figyeljétek a villanyautosok.hu oldalt és a Villanyautós Tippek és Kérdések Facebook csoportot.

 

(fotó: Molnár István)

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.