Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Lítiumba fektet a Stellantis is

Lítiumba fektet a Stellantis is

A Stellantis, amely folyamatosan akkuhiánnyal riogatja a nagyérdeműt és a versenytársakat, szépen lassan stratégiai pozícióba helyezi a sakkbábukat, hogy a saját cellaellátását biztosítsa.

Most már nem csak akkugyárat építenek, az alapanyagot sem a cellagyártó partnerre bízzák.

Lítiumot a vulkánból

A Stellantis 50 millió eurós befektetést eszközölt a Vulcan Energy Resources nevű lítium kitermelésével foglalkozó vállalatban, és ezzel annak második legnagyobb részvényese lett. Az ausztrál bányaipari startup azt tűzte a zászlajára, hogy zéró károsanyag kibocsátással fognak lítiumot előállítani a Rajna völgyében található lelőhelyükön, ahol geotermikus energiát használnak majd. Állítólag sem lepárló medencéket, sem felszíni fejtést sem fosszilis üzemanyagokat nem kell igénybe venniük.

Carlos Tavares, a Stellantis vezérigazgatója. Forrás: ACEA.be

A Stellantis most a befektetés mellett tíz évre vállalt kötelezettséget a lítium átvételére. Carlos Tavares, a cég vezetője a bejelentés kapcsán kiemelte, hogy ezzel a lépéssel a cég stabil és fenntartható hátteret biztosított az európai villanyautó gyártásának, és partnereivel együtt küzd a globális felmelegedés ellen azzal, hogy tiszta, biztonságos és megfizethető közlekedési eszközöket nyújt vásárlóinak.

A cég tervei szerint 2030-ra eladásainak 100%-a tisztán elektromos lesz Európában, 50%-a pedig az Egyesült Államokban is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.