Főoldal » elektromos autó » Európában tesztelik a Volvo kínai testvérmárkájának új villanyautóját

Európában tesztelik a Volvo kínai testvérmárkájának új villanyautóját

Még az idén megjelenik a kínai Geely csoporthoz tartozó Zeekr legújabb villanyautója, egy kompakt crossover, amely a portfólió eddigi legmegfizethetőbb modelljeként kerül forgalomba. A prémium elektromosautó-gyártó vállalat által közzétett fotók arról árulkodnak, hogy a járművet a svédországi Göteborgban, a Geely dizájncentrumának városában tesztelik.

A villanyautóról egyelőre nem sokat lehet tudni, a sajtó Zeekr 003-asként ír róla, de a kínai CnEVPost információi szerint a Geely egyik igazgatója a képek megjelenését követően arról írt a Weibo közösségi platformon, hogy attól még, hogy a márka harmadik autója, nem biztos, hogy 003-nak fogják hívni. A Zeekr kínálata jelenleg két villanyautóból áll, az első modell egy 4,97 méter hosszú SUV a 001 nevet viseli, a második termékként bemutatott kisbuszt azonban 009-ként ismerte meg a nagyvilág.

A márkát 2021-ben alapították, 2022-ben már 70.000 elektromos autót adott el Kínában, idén pedig már Európában is megkezdené az értékesítést, elsőként a 001-es modellel. Amennyiben a terjeszkedési tervek megvalósulnak, szinte biztos, hogy a fotókon látható kompakt villanyautó is versenybe száll az európai vásárlóként, hiszen óriási az igény erre a szegmensre.

A kínai sajtó értesülései szerint az új Zeekr még az év első felében bemutatkozik, így nagy az esély rá, hogy az áprilisban megrendezett Sanghaji Autószalonon rántják le róla a leplet. A jármű a Smart #1 testvérmodellje lesz ugyanazon a SEA padlólemezen, így várhatóan számos közös vonás lesz a két autóban. A hivatalos vételár egyelőre nem ismert, de az autós lapok körülbelül 22 ezer dolláros indulóárra számítanak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.