Főoldal » elektromos autó » Bemutatkozott a Citroën ë-C3

Bemutatkozott a Citroën ë-C3

Tisztán elektromos meghajtású változatot kapott a Citroën C3-as kisautója, az ë-C3 névre keresztelt újdonság azonban egyelőre még nem az európai vásárlóknak készült, hanem Indiának, ahol februárban érkezik a kereskedésekbe. Ez lesz a márka legelső villanyautója az indiai piacon.

A jármű villanymotorja 42 kW teljesítményű és 143 Nm nyomatékot biztosít a gyorsításhoz. Végsebessége 107 km/h, nulláról hatvan kilométer/órára pedig 6,8 másodperc alatt gyorsul fel. Az energiát egy 29,2 kWh-s akkupakk tárolja, így mintegy 320 kilométerre tehető az autó hatótávolsága az Indiában használatos MIDC szabvány szerint. Az aksi AC és DC hálózaton is tölthető, utóbbin nagyjából egy órát vesz igénybe egy töltés 10-ről 80 százalékra.

A kisautó 35 intelligens funkcióval rendelkezik, amelyek a Citroën Connect alkalmazáson keresztül érhetők el. Az utastérben egy 10,2 hüvelykes infotainment képernyőt találunk amely vezeték nélküli Apple CarPlay és Android Auto megjelenítésére is alkalmas.

A 3981 mm hosszú, 1733 mm széles, 1604 mm magas, és 2540 mm tengelytávú ë-C3 ára nagyjából 800 ezer indiai rúpiáról, azaz átszámítva mintegy 3,5 millió forintról indul. Ezzel a Tata Tiago EV-vel kerül egy árba, amely mintegy 70 kilométerrel kevesebb hatótávolságot kínál.

Az elektromos C3 érkezéséről egyébként már hónapok óta tudni lehet. Októberben arról számoltunk be, hogy ez lesz az első olyan gyártásba szánt Citroën, amely már a márka új logóját fogja viselni, valamint arról is szó esett, hogy az új villanyautó stílusát és felépítését nagyban meghatározza majd az Oli koncepcióautó. Mindez azt jelenti, hogy az ë-C3 Európában is megjelenik a közeljövőben, de várhatóan más formában, mint amit Indiában kínál a cég.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.