Főoldal » elektromos autó » Jön az elektromos Suzuki Jimny

Jön az elektromos Suzuki Jimny

A 2030-as pénzügyi évig 5 tisztán elektromos modellt vezet be európai kínálatába a Suzuki, és ezek egyike a népszerű Jimny terepjáró akkumulátoros megfelelője lehet – derült ki a japán autómárka által közzétett növekedési stratégiából.

Arról nemrég beszámoltunk, hogy a Suzuki legelső, globálisan forgalmazott villanyautója 2025-ben kerül sorozatgyártásba, és az eVX tanulmányból kifaragott sportterepjáró lesz. Az alább látható diáról kiderül, hogy érkezik még két másik elektromos SUV, a Jimny EV, a bal felső sziluett pedig alighanem egy aprócska miniautót ábrázol. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezek a modellek pontosan mikor jelenhetnek meg.

A jelenlegi tervek szerint Európa eggyel kevesebb elektromos autót kap mint Japán és India, ahol hat új modell bevezetését tűzte ki a vállalat. A villanyautók arányát tekintve az összes eladáson belül azonban messze Európáé a fölény, itt ugyanis értékesítésének 80 százalékát tisztán elektromos járművekkel szeretné teljesíteni a cég, míg hazai piacán és Indiában ez az arány csupán 20 és 15 százalék 2030-ra. Stratégiájában a Suzuki kitér a karbonsemlegességre, amelyet Japánban és Európában 2050-re, Indiában 2070-re kíván elérni.

Címlapkép: Belsőégésű motoros Suzuki Jimny. Forrás: Suzuki

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.