Főoldal » elektromosautó-töltés » Napelemekkel tisztítja a villanyautók töltését a Rivian

Napelemekkel tisztítja a villanyautók töltését a Rivian

Bekapcsolta legelső elektromosautó-töltőit a Rivian a Clearloop napelemes céggel közösen telepített és újonnan átadott 1 megawatt teljesítményű napelemfarm mellett a Tennessee államban található Paris kisvárosában. A mintegy 10.000 lelket számláló település a francia fővárosról kapta a nevét, és az Eiffel-torony kicsinyített mása is megtalálható itt, ennek a parkja mellett helyezték el az amerikai autógyártó Waypoints töltőpontjait.

A Waypoints töltők Level 2-es töltőállomások, azaz alacsony, maximum 11,5 kW-os teljesítményt kínálnak a villanyautósoknak olyan úti céloknál, ahol jellemzően sok időt tölt el az ember, például éttermeknél, szállodáknál, bevásárlóközpontoknál, és parkoknál.

A Rivian és a Clearloop közös Paris Solar Farmja már jelenleg is képes az állam 11 parkjánál eddig telepített valamennyi Waypoints töltő energiaszükségletét kielégíteni, de a jövőben 6,75 MW-osra bővül. A projekt azt a célt szolgálja, hogy az elektromos autósok tisztább forrásból származó elektromosságot tölthessenek autójukba. A napenergia jelenleg Tennessee energiamixének alig 0,4 százalékát adja, ezen az arányon szeretnének javítani a partnerek.

A kisvárosban található töltők J1772-es (nálunk Type1-ként ismert) csatlakozókkal vannak felszerelve, azaz más gyártók elektromos autóinak akkumulátorát is fel lehet velük tölteni velük.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.