Szolgálatba álltak az első elektromos buszok Romániában

Megérkezett és már a helyi tömegközlekedés szolgálatába is állt az első 10 darab teljesen elektromos busz Kolozsváron azok közül, melyeket még tavaly rendelt meg az önkormányzat a tisztább városi közlekedést kezdeményező projekt keretében. A második legnépesebb román település először csak 30 buszra adott le rendelést, majd később ezt még további tízzel megtoldotta, azaz a maradék 30 busz még ez évi megérkezése után összesen 40 villanyos busz fogja Kolozsvár utcáit róni. Mivelhogy a járművek beszerzése és a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítése nem kis tétel ­– közel 5,8 millió euró –, a finanszírozás csak nagyon kis részben történik a helyi költségvetésből. A legelső buszok a svájci kormány 85%-os pénzügyi támogatásának köszönhetően jutottak el a városba, a többi járművet pedig európai uniós és helyi alapokból fogja fizetni az önkormányzat. A lengyel Solaris által gyártott 78 üléses elektromos buszok állítólag legalább olyan modernek, mint amik Németországban is használatosak, így például Wi-Fi is elérhető lesz az utasok számára. A buszok hatótávja közel 105 kilométer, a töltés pedig az erre a célra telepített gyorstöltőkön keresztül lesz lehetséges mindössze 10 perc alatt, vagy a buszállomásokon felszerelt normál töltőkön 6 óra alatt. A kolozsvári városvezetés 2025-re teljesen környezetbaráttá akarja tenni a helyi tömegközlekedést, melyhez az első lépés a 40 villanyos busz munkába állítása, amik a számítások szerint havonta legalább 140 tonnányi mérgező gáztól mentik meg a lakókat.

Forrás: Romania-Insider

Alig két héttel ezelőtt egy másik román nagyváros, Szucsáva polgármestere is bejelentette, hogy ugyanazon svájci pénzügyi alapon keresztül 30 elektromos buszt, és 15 elektromos minibuszt rendel a helyi tömegközlekedés megtisztítására, tavaly pedig Bukarestben is elhangzott egy 100 darabos vásárlás ígérete. Az elektromos tömegközlekedési eszközök várhatóan egyre több romániai településen fognak megjelenni a jövőben, ugyanis egy új törvény szerint az önkormányzatok járművásárlásának legalább 30%-át villanymeghajtású járműveknek kell kitennie. Mindezek mellett Magyarországhoz hasonlóan Románia is azon hat ország között van, melyeknek az Európai Bíróság előtt kell felelniük a levegőminőségre vonatkozó előírások be nem tartása miatt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.