Már több mint 1 GWh-nyi energiatárolót telepített a Tesla világszerte

Több, mint 1 gigawattórányi energetikai célú akkumulátor lépett működésbe világszerte 2015 óta a Tesla jóvoltából – jelentette be a vállalat technológiai igazgatója, JB Straubel, hozzáfűzve, hogy ez már akkora lépték, aminek megkérdőjelezhetetlen hatása van a piacra nézve. Ahogyan egyre inkább kezd ráébredni a világ a megújuló energiaforrásokban rejlő hatalmas gazdasági potenciálra, úgy lesznek egyre népszerűbbek a Tesla Powerpack és Powerwall berendezései, melyek a szél- és napenergia azon sokat hangoztatott és gyakran legyőzhetetlen akadályként emlegetett problémáját segítenek megoldani, hogy amikor éppen nem áll rendelkezésre az energiaforrás – azaz nem fúj és a szél és nem süt a nap – akkor áram nélkül maradunk. Az elsősorban villanyautóitól híressé vált kaliforniai cég ezért mostanra az energetika terén is óriási hírnevet harcolt ki magának: a legkisebb szigetek villamosenergia-hálózatának biztosításától a világ legnagyobb ipari akkumulátoráig mind Elon Musk és csapata munkájának gyümölcse. És az energiatárolás forradalma továbbra sem látszik elhalni: miután a focipálya méretű területen elhelyezett rekordméretű dél-ausztrál akkumulátor számtalanszor bizonyította mérhetetlen hasznát az állam energiarendszere számára, újabb és újabb döntéshozók határozták el magukat a széntüzelésű csúcserőművek leváltására, és nem csak Ausztráliában, hanem Európában, Közép-Amerikában, és szerte a világon. A technológia terjedésének köszönhetően a Tesla első negyedéves mutatói kiemelkedő teljesítményről adtak tanúbizonyságot: a vállalat 373 MWh-nyi akkumulátort telepített az év első három hónapja alatt.

EZT OLVASTAD MÁR?  A közlekedés a legnagyobb szennyező Németországban
A Tesla dél-ausztrál akkumulátora

„Mint a fenntarthatóságot sürgető vállalat, mi ezt abszolút a küldetésünk szerves részének tekintjük. Az elektromos járművek – ahol kezdtük – egy kulcseleme a kirakósnak. Lehetővé teszik a fenntartható energiahasználatot és közlekedést, de kötődniük kell egy energiatermelő forráshoz… Mi tényleg ezt az egészet szeretnénk megoldani, a teljes kirakós összeillesztésével és az egész probléma megoldásával, nem csupán rábízni valakire a megoldás egy részét, és várni, hogy magától jöjjön rá, hogyan töltse fenntarthatóan az autóját” – magyarázta JB Straubel, hogy hogyan kapcsolódik össze a Tesla autóipari és energetikai tevékenysége egy közös cél érdekében. Az igazgató szerint az autógyártás során elért méretgazdaságosság nagyban közrejátszott az energiatároló berendezések árának jelentős csökkenéséhez, s az akkumulátorok árának folyamatos zuhanása az egyik leglényegesebb faktor, ami az energiatárolást még népszerűbbé fogja tenni. 2010 és 2016 között a kWh-ért fizetendő összeg 1000 dollárról 273 dollárra esett, ami 2025-re a 69 dollárt is elérheti. Ezzel párhuzamosan pedig a megújuló energiaforrások kiaknázásához szükséges berendezések is egyre olcsóbbá válnak, míg a fosszilis ásványkincseket használó erőművek fenntartása egyre költségesebb.

EZT OLVASTAD MÁR?  80 MWh-nyi akkumulátort telepít Los Angelesben a Tesla

A Tesla technológiai igazgatója továbbá elmondta, hogy a vállalat jelenleg is azon dolgozik, hogy a Powerwall és Powerpack berendezések gyártását fellendítsék, és minél hamarabb kitelepítsék a megrendelt termékeket:

„Még 300%-on is legalább évtizedekig kell így növekednünk, hogy tényleg megoldhassuk a problémát. És nem csak nekünk, hanem más vállalatoknak is be kell szállniuk.”

Ha a Tesla ilyen tempóban folytatja az akkumulátorok telepítését, a két gigawattórás, vagy akár a tíz gigawattórás mérföldkőre sem kell sokat várnunk. Nemrég Elon Musk arról beszélt, hogy hamarosan egy GWh-s léptékű projektet fog bemutatni, a napokban pedig azt árulta el egy Twitter-kommentben, hogy csak Puerto Rico-ban körülbelül 11 000 projekt van készülőben.

Elektromos autót használsz?