Főoldal » elektromosautó-töltés » Négyszeresére nőtt a dél-alföldi villámtöltők száma

Négyszeresére nőtt a dél-alföldi villámtöltők száma

Már múlt hét végén láttuk, hogy valami nagyon készül Hódmezővásárhelyen. Az önkormányzati töltőpályázatban megjelölt három helyszín környékén elektromos munkálatai látszottak, tegnap pedig felkerültek a talapzatokra a rég várt villámtöltők is. Hódmezővásárhely város önkormányzata egyedülálló módon nem  A kategóriás AC (2×22 kW), hanem C kategóriás DC töltőkre pályázott, ráadásul nem is egyre, hanem rögtön háromra. Bár voltak kétségeink, hogy ez a beruházás valaha megvalósul-e, de úgy néz ki, hogy el fog készülni a dolog.

Szegfű utcai sportcsarnok mélygarázs lejárója mellett
Bessenyei Ferenc Művelődési Központ parkolója
Zrínyi utca, a kórház mellett

A DBT gyártmányú oszlopok a belváros három különböző pontján, egymástól légvonalban 100-200 méterre találhatók. Az első töltő a Zrínyi utca 14. szám alatt, a kórház közelében, a második a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ mögötti parkolóban (Hódi Pál utca felől közelíthető meg), a harmadik pedig a közúti forgalomtól elzárt Dr. Rapcsák András út túloldalán, a Szegfű utcai sportcsarnok mélygarázsának lejárata mellett található. Mindhárom oszlop támogatja az 50 kW-os DC töltést (CHAdeMO és CCS egyaránt, de a kettő együtt nem használható) és egy Type2-es aljzatról 22 kW-on AC töltést is biztosítanak. A töltők még nem üzemelnek, így a használatuk módjáról sem lehet egyelőre tudni semmit. A beruházás érdekessége, hogy az eredendően a gyorsabb továbbjutást biztosító töltők mindegyike a belváros nehezen megközelíthető „zsákutcáiba” került, miközben épp mostanában készül(t) el a 47-es főút várost elkerülő szakasza. Az új töltők miatt a főúton közlekedő villanyautósok ezentúl is kénytelenek lesznek bebumlizni a városba, ha tölteniük kell az autójukat.

43 kW-os AC helyett ésszerűbb 22 kW-os AC aljzat került a töltőre
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.