Főoldal » elektromosautó-töltés » Két év alatt 1000 új nyilvános töltő lép üzembe Bécsben

Két év alatt 1000 új nyilvános töltő lép üzembe Bécsben

Már javában zajlanak annak a töltőtelepítési projektnek a munkálatai, melyet idén januárban jelentett be a helyi töltőüzemeltető, a Wien Energie Bécs töltőinfrastruktúrájának kiépítésére. A vállalat már így is több, mint 500 nyilvános töltőt működtet az osztrák főváros egész területén, a következő két és fél évben viszont ez a szám a háromszorosára fog nőni, ugyanis 2018 közepére a projekt első fázisában 230 – azaz Bécs minden kerületében 10-10 -, 2020 végére pedig összesen 1000 új 11 kW-os töltő lép működésbe. A már megnyitott új állomások helyszínét a Wien Energie honlapján lehet megtalálni.

 

Az üzemeltető egyébként két fontos problémára is odafigyel, melyek nálunk meglehetősen gyakoriak. Egyrészt megszabja, hogy a töltési folyamat befejezése után 15 perce van az autósnak felszabadítani a töltőpontot, ezzel elkerülendő, hogy más autósokat akadályozzon a töltésben a már rég nem töltődő villanyautó, másrészről pedig ugyan egyedi igények szerint nem telepít töltőket, szívesen fogad javaslatokat az autósoktól, hogy a második fázisban hol lenne érdemes letenni egy új töltőoszlopot. A lakosság bevonásával olyan helyszíneken lehet töltési lehetőséget kínálni, ahol ténylegesen szükség van rá, és szívesen töltenének ott a villanyautósok, bizonyítva, hogy nem csupán egy marketingfogásként vagy kötelezettség-teljesítésként telepít töltőt az üzemeltető, mint amire sajnos számos példát tudnánk felsorolni. A legelső 230 töltőoszlop helyét a Wien Energie választotta ki figyelembe véve az átszállási-, és bevásárlási lehetőségeket, a környék vonzerejét, a forgalmat, a hálózatra való csatlakoztatás körülményeit, és a gazdaságosságot.

A bécsi lakosok a projekt finanszírozásában is részt vettek: az üzemeltető utalványcsomagokat kínált fel megvásárlásra, melyek kedvezményekhez juttatják a töltőket használó autósokat. Ez a módszer annyira sikeresnek bizonyult, hogy a várt 2500 csomag helyett végül 8000 kelt el, ezzel mintegy 2 millió euróval támogatták az autósok a bécsi töltő-infrastruktúra kiépülését. Akik még mindig úgy gondolják, hogy a villanyautózás semmivel sem szennyezi kevésbé a környezetet, mint a benzines és dízeles járművek használata, azoknak fontos tudniuk, hogy a töltőkből 100%-ban megújuló energiaforrásból származó villamos áram vándorol át az autóba, így a villanyautósok sem a városban, sem azon kívül nem fogják mérgező füsttel terhelni a levegőt. Az új töltők bárki számára ingyenesen használhatók 2018 szeptemberének legutolsó napjáig.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.