150 lengyelországi PKN Orlen benzinkúton nyílik villámtöltő

A PKN Orlen, Lengyelország egyik legfontosabb kőolajipari vállalata, és egyben az ország legnagyobb üzemanyag-szolgáltatója a maga több mint 2000 benzinkútjával, saját töltőhálózat kiépítését célzó projekt megvalósításáról döntött, melynek keretein belül 150 üzemanyagtöltő állomásra telepít elektromos autó töltőket 2019 végéig. A konkrét helyszínekről a vállalat csak később fog dönteni, a kiválasztott benzinkutak azonban kivétel nélkül a legfontosabb útvonalak mentén, vagy pedig a városok környékén lesznek, biztosítva a villanyautósok számára az átjárást az egész országban. Az 50 és 100 kW teljesítményű töltők a CCS és a CHAdeMO csatlakozóval ellátott elektromos autókkal egyaránt használhatóak lesznek, valamint AC töltést is biztosítanak a Type 2-es csatlakozón keresztül. Az állomásokon egyszerre négy jármű tud majd tölteni, a moduláris felépítés pedig 150 kW-ig való bővítést tesz lehetővé a későbbiekben.

A projekt legelső pilot fázisában az első 50 kW-os töltő már működésbe is lépett Płock közelében, jelenleg azonban ez még tesztüzemben van, de 2018 harmadik negyedében már elérhetővé válik az autósok számára, akik egy ideig térítésmentesen vehetik majd igénybe. A következő szakaszban az 50 kW-os töltők kerülnek az előre kiválasztott 50 benzinkútra. Az elektromos és egyéb alternatív meghajtású közlekedés egyébként már nem újdonság a PKN Orlen működésének történetében. A cég több Supercharger állomás megnyitásában is kivette a részét, valamint Lengyelországon kívül Németországban és Csehországban is üzemeltet villanyautó-töltőket. Tavaly a legelső hidrogén-utántöltő állomását is megnyitotta a németországi Mülheimben, 35 csehországi benzinkúton pedig sűrített földgázt is árul az ezzel működő járművek számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.