Így mássza meg a hegyet a Volkswagen villany-versenyautója

Hamarosan kezdetét veszi a Pikes Peak International Hill Climb néven ismert népszerű hegyi futam Colorado államban, amelyre a Volkswagen nem szerényebb céllal építette meg teljesen elektromos versenyautóját, a VW I.D.R Pikes Peak-et, mint megdönteni a korábbi közel 9 perces rekordot a villanyautók kategóriájában. A volán mögé ültetett versenyzőnek, Romain Dumasnak már csak alig két hete van felkészülni, hogy a lehető legtöbbet hozza ki magából és autójából a június 24-én startoló eseményen, ezért a Volkswagen már javában végzi a teszteket a helyszínen, és egy rövid videót is közzétett, megmutatva a rajongóknak, hogyan is néz ki, mikor egy a Formula 1-es versenyautóknál is gyorsabb szuperautó a világ egyik legveszélyesebb versenypályáján kanyarog.

Bár a hegyi útvonalon csak korlátozottan lehetséges a tesztelés, mégis elengedhetetlen a sofőr számára a pálya ismerete, és az extrém körülményekhez való alkalmazkodás. A tesztvezetések során Dumas elmondta, hogy az I.D. R Pikes Peak vezetése teljesen más a tőle eddig megszokottól, ugyanis nincs motorzaj, nem kell sebességet váltani, így több figyelmet tud az útra fordítani, és akkora erő van benne, hogy egy rakétában való utazással is felér a vezetése. Ahogyan a videón is szembetűnik, a 156 kanyarral megspékelt útvonal néhol az erdőben, néhol pedig óriási sziklák között, mély szakadék mellett fut, ahol csak a legélesebb fordulókban van szalagkorlát, ami egyébként sem sokat segítene a 630 lóerős autón egy apró hiba esetén. Mindezek ellenére a versenyző szerint a legnagyobb kihívást eddig a rengeteg homok és kavics okozta az úton, de ettől függetlenül hatalmas élmény a villanyautóval meghódítani a 4302 méter magas hegyet.

Sven Smeets, a Volkswagen Motorsport igazgatója szerint a felkészülés remekül halad, már csak az autó finomhangolása van hátra, beleértve a megfelelő felfüggesztés beállítását, a gumik kiválasztását, valamint a fékezési energia visszanyerésének konfigurációját. Bár a cél a 8 perc 57,118 másodperces rekord megdöntése, az sem kizárt, hogy az elektromos meghajtás nyújtotta előnyök hozzásegítik a Volkswagent a valaha mért leggyorsabb sprintidő, a hagyományos meghajtású Peugeot 208 T16 által tartott 8 perc 13, 878 másodperces rekord túlszárnyalásához is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.