Főoldal » elektromos autó » A Macan lesz a Porsche következő villanyautója

A Macan lesz a Porsche következő villanyautója

Teljesen elektromos meghajtással kerül gyártásba a Porsche Macan következő generációja, ezzel a harmadikként csatlakozva a német gyártó kibocsátásmentes autókínálatához a Taycan sportkocsi, és az ebből származtatott Cross Turismo változat után. A kompakt sportterepjáróról szóló bejelentés nem jött váratlanul, az elmúlt napokban ugyanis a német Spiegel cikkére hivatkozva több hírportál is írt a lehetséges elektromos Macanról. Sőt, már egy a vállalat elektromobilitási stratégiájáról szóló tavalyi pletyka is ezt a modellt jelölte meg a teljes Porsche-termékpaletta elektromosításának előfutáraként. Ha hihetünk a Manager Magazin akkori írásának, akkor a portfólió nagy átalakítása 2022 és 2025 között fog megtörténni, amikor is valamennyi modell, köztük a Macan, a Cayenne, a Panamera, és a Boxter is kibocsátásmentes hajtásláncot kap. A Porsche által kiadott sajtóanyag a „következő évtized kezdetére” datálja a villany-Macan érkezését, a Spiegel informátorai 2022-ről tudnak, az Autocar magazin pedig 2021-re várja az autót, így ebben a kérdésben még szükségeltetik egy kis pontosítás.

Porsche Macan

A piacokon 2014-ben megjelent Macan jelenleg a Porsche legkelendőbb modellje, ami tavaly az összes eladás egyharmadát hozta. Az elektromos változatról egyelőre annyit tudni, hogy ugyanazt a 800 voltos rendszert kapja, mint a Taycan, és az Audival közösen fejlesztett PPE padlólemez adja az alapját. Ez az a platform, amely az eredeti tervek szerint 2020-2021 körül készülne el, ám a csúszás sem kizárt, miután a német mérnököknek meggyűlik a bajuk a költségek csökkentésével. A gyártás helyszíne a lipcsei létesítmény lesz, melynek felkészítése az elektromos járművek termelésére már megkezdődött.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.