Főoldal » elektromosautó-töltés » Beüzemelték a budaörsi Ikea töltőit

Beüzemelték a budaörsi Ikea töltőit

Az Ikea lassan hónapok óta borzolja a villanyautósok kedélyeit a budaörsi áruházában felállított, látszólag kész, de mégis becsomagolt töltőoszlopokkal. A svéd áruházláncról tudjuk, hogy Skandináviában az elektromobilitás egyik legnagyobb támogatója, hiszen Norvégiában például a Fortum Charge & Drive egyik legfontosabb helyi partnere a villámtöltés terén. Az áruházak parkolóinak többségében a lassabb AC töltők mellett 2-3 DC villámtöltő is áll, jelezvén, hogy az Ikea nem akar lemaradni a legfontosabb trendekről.

Ikea Budaörsi áruházának parkolója (fotó: Dósa István)

Bár az OTÉK töltőtelepítéssel kapcsolatos előírásai az Ikeára nem vonatkoznak (hiszen elsősorban nem napi fogyasztási cikkeket árusítanak), a cég három áruházából kettőnél már korábban megoldotta, hogy az elektromos autóval érkező vásárlóknak se kelljen a hazaútra máshol tölteniük. Csak a budaörsi áruház lógott ki a sorból, pedig a földmunkával már hónapokkal ezelőtt végeztek.

Egyszerre akár 16 autó is tölthető (fotó: Dósa István)

Az áttörés a hétvégén történt meg, amikor végre lekerült a csomagolás, és áram alá helyezték töltőket. Az ELMŰ által telepített és valamilyen szinten üzemeltetett készülékek az eCharge applikációban is megjelentek, ahol érkezés előtt az egyes csatlakozók foglaltsága is előre ellenőrizhető. A parkolóban összesen 8 db oszlop áll, oszloponként 2 db 22 kW teljesítmény leadására képes Type2 aljzattal, így egyszerre akár 16 autó is tölthet. Arról nincs információnk, hogy a helyszínen rendelkezésre áll-e a 352 kW teljesítmény ahhoz, hogy mindegyik töltő kiszolgálja a 22 kW-ot, de amíg csak néhány töltő foglalt, addig azok ki tudják szolgálni ezt a teljesítményt annak a néhány száz autónak, amely ezt fel tudja venni. A szolgáltatás igénybevételéhez az autós kell hozza a kábelt (mint minden ilyen töltőnél), így a készülékekkel mind a Type1, mind pedig a Type2 csatlakozós autók tölthetők. A töltés egyébként ingyenes, a folyamat a kábel csatlakoztatása után automatikusan indul (az applikáció sem kell hozzá). Sajnos a parkolók felfestése és kitáblázása még várat magára, így a töltők többségét rendszerint hagyományos, nem tölthető autók foglalják, de bízunk benne, hogy a parkolók egyértelmű jelölését is hamarosan megoldják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapírója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.