Renault Twizy villanyjárgány Seat-módra?

Ha a lehető legkisebb légszennyezést szeretnénk magunk mögött tudni mindennapi utazásaik során, de a bicikli tekerését túl nagy falatnak érezzük az egész napos munka után, akkor minden bizonnyal a tisztán elektromos Renault Twizy lenne a legjobb választás. Ugyan sokan a mai napig azon vitatkoznak, hogy a franciák miniautója egyáltalán autónak számít-e, és nem inkább négykerekű motorkerékpárnak (emiatt a zöld rendszám sem jár a Twizynek), a nagyvárosi tekergés és parkolás során kétségtelenül egy rendkívül praktikus masina tud lenni. Nem véletlenül látja ebben a szegmensben a mobilitás, de kifejezetten a közösségi közlekedés jövőjét a Seat is, mely a Barcelonában megrendezett Mobile World Congress eseményen mutatta be a Minimó koncepcióját.

A Renault járművével való hasonlóság nem véletlen, hiszen a Minimó is úgy lett tervezve, hogy egy normál méretű autó számára szükséges parkolóhely felén is elférjen, miközben a benne ülő két utasnak sem kell szorongania. A 2,5 méter hosszú és 1,24 méter széles autó aszimmetrikus ajtói is azt a célt szolgálják, hogy az utasok a legkisebb helyen is a lehető legkényelmesebben tudjanak mozogni.

A hajtásláncról annyit lehet tudni, hogy teljesen feltöltött állapotban legalább 100 kilométer hatótávot enged az aksi, aminek feltöltésével nem kell bajlódni, hiszen könnyedén kicserélhető. Bár sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, ha saját tulajdonról van szó, taxiként használva a Minimót a gyors aksicsere vélhetően praktikusabb módszer, amivel a gyártó szerint 50%-kal lehet csökkenteni egy közösségi platform működtetési költségét. A Seat által elképzelt jövőben a négykerekű járgány 4-es szintű önvezetéssel rendelkezik, azaz gombnyomásra magától odavezet a fuvart hívó utashoz.

A Volkswagen Csoporthoz tartozó vállalat a városi közlekedés forradalmasításáról beszél, de konkrét terveket a Minimó alkalmazásáról egyelőre nem jelentett be. A spanyol módra készített Twizy-hasonmás a barcelonai rendezvény után a Genfi Autószalonon is látható lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.