Otthoni feltöltődés – lehet bírni energiával?

Az elektromos autók kapcsán örök kérdés, hogy hol és mikor töltjük? Bár a közösségi töltő-hálózat egyre növekvőben van, a villanyautósok többsége még mindig az otthoni töltést választja. Az elsősorban éjszakai töltésre használt lassú töltők 1 vagy 3 fázisról, fázisonként 10-16 Amperrel (AC váltakozó áramú töltés) a teljesen lemerült állapotról 8-12 óra alatt képesek feltölteni az autó akkumulátorát megközelítőleg 100%-ra. Ez egy átlagos napon, éjszakai autózás nélkül, nem teljesen lemerült állapotnál nem okoz gondot, de ha csökkenteni akarjuk a töltési időt, akkor érdemes gyorstöltőket választani otthoni használatra is. A Type 2 EU szabványú elektromos csatlakozóval rendelkező készülékek 3 fázisról, fázisonként 16 vagy 32 Amperrel, autó típustól függően 1-5 óra alatt töltik fel teljesen a villanyautót.

Enel X JuiceBox Pro75 Home

A megfelelő otthoni töltő kiválasztásához érdemes megnézni a töltőállomás-telepítés kritériumait:

  1. Helyszíni felmérés
    Kihagyhatatlan az elektromos hálózat adottságainak vizsgálata, esetleges fejlesztése.
  2. Háztartási konnektor
    Lassú töltésnél egy 16 Amperes, gyorstöltésnél +3×32 Amperes háztartási konnektor szükséges.
  3. Villamos-védelem
    Alapvető elvárás a megfelelő teljesítményű (1 fázisú vagy 3 fázisú 20 A vagy 40 A C jelleggörbéjű) kismegszakító, és az emberi védelmet ellátó áram-védőkapcsoló (SI A zavarvédett vagy B típusú fi-relé), valamint ajánlott a túlfeszültség korlátozó használata is.

Szentkirály-Szabó Sándor, az Optimum Way ügyvezetője szerint a JuiceBox készülékekkel egy, az otthoni elektromos autó töltést egy új szintre emelő szereplő jelent meg a piacon. „A világ egyik energetikai óriásához, az Enel-hez tartozó eMotorWerks 9 éve fejleszt Kaliforniában, a Szilícium völgyben elektromos autó töltőket. Az általunk is forgalmazott termékeikben elérhető az eddigi működésük során összeszedett tapasztalatuk, kezdve a saját fejlesztésű vezérléstől, az intelligens töltőst lehetővé tevő JuiceNet platformon át a biztonsági megoldásaikig. Ár-érték arányukat tekintve rendkívül piacképes termékről beszélhetünk. A telepítéshez ezen készülék esetében is mindenképpen javasolt szakértő segítségét kérni!

Enel X JuiceBox

A nagy teljesítményű és tartós, Type 2 töltőcsatlakozóval felszerelt JuiceBox rendelkezik szükséges összes biztonsági és intelligens töltési funkcióval. A JuiceBox az egyetlen töltőállomás, amely lehetővé teszi mind a közvetlen felhasználói vezérlést, mind a JuiceNet szoftverplatformon keresztül optimalizált hálózat-használatot.

(x)

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?