Ez az igazi üzlet, nem a villanyautó töltés

A benzinkutakról régóta kering egy olyan elmélet, hogy nem a benzinen, hanem a shopban értékesített termékeken keresnek többet. Nincsenek erről adataim, de bizonyára nem véletlen, hogy viszonylag ritka az önkiszolgáló benzinkút, a túlnyomó többségnél megtalálható egy kisebb-nagyobb üzlet, ahol az autósok ételt, üdítőt, kávét stb. vásárolhatnak. Az elektromos autók út közbeni utántöltése egyelőre időigényesebb, mint a tankolás, mégis viszonylag kevés benzinkút üzemeltető látja meg a villanyautósokban a potenciális vevőkört, bár szerencsére egyre több helyszínen jelenik meg 1-2 villámtöltő.

Az elektromos autó töltők többsége azonban még mindig önkiszolgáló rendszerben működik és nem üzletek parkolóiban jelenik meg, így azok a szerencsés kávézók, cukrászdák, üzletek aratják le az extra profitot, akik véletlenül épp egy töltő közvetlen közelében helyezkednek el.

Az egyik brit villanyautó töltőket üzemeltető cég, az eVolt úgy tűnik kezdi felismerni a lehetőséget a kapcsolt termékek értékesítésében, ugyanis a Twitteren bemutatták a legújabb „Wraption” fantázianévvel ellátott töltőoszlopukat, amely egy snack automata és egy 50 kW villámtöltő szerelemgyereke.

A hír hitelességét jelentősen rontja, hogy épp április elsején tették közzé, ráadásul a kép minősége is áprilisi tréfára utal, de a megoldás ötletes, és bizonyos helyeken akár a valóságban is működőképes lehet. A képen látható kialakításnál még az emberi gyengeséget is figyelembe vették, ahogy a szupermarketek is igyekeznek csokoládét és egyéb impulzív termékeket elhelyezni a pénztárak előtt, az üdítők és édességek ez esetben is a töltő csatlakozó és az érintőképernyős kezelőszerv között helyezték el, hogy minél nagyobb eséllyel megkívánjunk valamit, miközben a töltési folyamat indításához többször elsétálunk a termékek előtt.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.