Új EU előírás elektromos autókhoz

Az elektromos autókat közel egy éve kötelező már zajgenerátorral felszerelni, a fülhallgatóval hangos zenét hallgató gyalogosok védelme érdekében. Mivel a villanyautós balesetek statisztikái jó irányba mozdultak el, az autógyártók egy újabb figyelmeztető jelzés beépítéséért lobbiztak az EU illetékes hatóságánál.

View this post on Instagram

Pedig akár csendesek is lehetnének.

A post shared by Villanyautósok (@villanyautosok) on

Bár a jelenlegi krízishelyzet miatt csúszik az új szabályozás bejelentése, a kiszivárgott információk szerint az EU előírná minden új elektromos autó füstgenerátorral való felszerelését. Brit tudósok ugyanis kimutatták, hogy télen, hideg időben az elektromos autók a szilárd részecske és széndioxid kibocsátás hiánya miatt hátrányba kerülnek a korosodó dízelekhez képest, ami rendkívül balesetveszélyes. Az új terv komolyságát jelentősen csökkenti, hogy épp ma szivárgott ki.

Kipufogóval felszerelt Peugeot Ion elektromos autó (fotó: KiwiEV / Gavin Shoebridge)
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.