Főoldal » elektromos autó » Így gyorsul a horvát hiperautó

Így gyorsul a horvát hiperautó

Izgalmas videót tett közzé Mate Rimac, a horvát szupersportautó-gyártó vállalat alapítója és vezérigazgatója a fejlesztés alatt lévő C_Two villanyautóról. A csapat egy Zágráb közelében található, használaton kívüli repülőtérre vitte ki a jármű prototípusát, hogy tesztelje gyorsulását, és megmutassa, mire képes jelenleg a világ egyik leggyorsabb hiperautója.

Mostani tudásával a C_Two 8,94 másodperc alatt futja a negyedmérföldet, ami majdnem 0,5 szekundummal gyorsabb, mint a Bugatti Chiron sprintje. Mindezt ráadásul utcai gumikkal, és egy poros, rossz minőségű aszfalton produkálta a villanyautó. Rimac hozzátette, hogy még rengeteg lehetőség van a C_Two fejlesztésére, a jelenleg kiaknázható nyomaték például csak 85-90%-a annak, amit a végleges változatban előhívhatnak a sofőrök.

A hivatalos adatok szerint a Rimac szuperautója álló helyzetből indulva 9,1 szekundum alatt tesz meg 1/4 mérföldet, tehát azt a célt már teljesítette a vállalat. A 0-60 mérföld/órás gyorsuláson viszont még van mit csiszolni, hiszen a Rimac 1,85 másodpercet ígér, ám egyelőre – a körülmények miatt is – 2,33-at sikerült összehozni.

A közel 2000 lóerő teljesítményű elektromos hiperautó nem tartja meg a C_Two nevet, de egyelőre nem tudni, miként hívhatjuk majd a gyártásba kerülő változatot. A következő hetekben az első darabok megindulnak az újságírókhoz tesztelésre.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.