Kutatás támasztja alá: nem kell félni a villanyautózástól

Az autósok körében végzett közvélemény-kutatások rendszeresen rávilágítanak arra, hogy a belsőégésű járművek tulajdonosai elsősorban a magas vételár, az alacsony hatótávolság, és a kiépítetlen töltőinfrastruktúra miatt félnek villanyautóra váltani. Ezek azok a tényezők, melyek miatt a többség továbbra is úgy gondolja, hogy az átállás szinte előreláthatatlan, drasztikus változást követelne meg az életmódjukban. A Nissan által megrendelt kutatás azonban igazolja, hogy ettől felesleges tartani: a válaszadók 97%-a vallja, hogy a „várakozásoknak megfelelő”, vagy még annál is könnyebbnek találta az elektromos autózásra való átállást.

A japán autógyártó nyolc országban (az Egyesült Királyságban, Hollandiában Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Norvégiában, Svédországban, és Finnországban) összesen 7000 autós kérdezett meg az elektromobilitásról – a közvélemény-kutatásban résztvevők fele még hagyományos autót vezet, a másik fele viszont már megszabadult a régi technológiától. Ez utóbbiak 89%-a biztos benne, hogy a váltás volt a helyes döntés. 74%-uk nyugodtabbnak vallja magát, 77%-uk pedig a simább vezetési élményt emeli ki a főbb különbségek között.

A kutatás egyik legfontosabb eredménye, hogy a válaszadó 3500 villanyautós több mint kétharmada (70%) a ténylegesnél alacsonyabb hatótávolságra számított az elektromos autója megvásárlása előtt. Ezen érdemes elgondolkodnia annak a 2030 főnek a belsőégésű motoros csoportból (és persze mindenki másnak), akik a hatótáv-para miatt nem cserélik elektromosra hagyományos autójukat.

A villanyautóra váltáshoz a legnagyobb motivációt a környezetbarát működés adja, de a kitöltők az elektromos autók fejlett technológiáját is az erősségek közé sorolták. Csakúgy, mint az alacsonyabb üzemeltetési költséget: a hagyományos autósok 31%-a emiatt fontolgatja az átállást, míg a már villanyautóval járók 83%-ának alacsonyabb költségekkel jár az autó fenntartása, mint amire korábban számítottak.

A Nissan egy videósorozatot is elindított My Life with a Nissan LEAF néven, amelynek epizódjaiban LEAF-tulajdonosok mondják el, miért választották a villanyautós életet, és mit nyertek vele.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.