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
auto
2024. 03. 28. csütörtök

Kabaré amit Elon Musk csinál

egyéb

Nehéz hazai hasonlatot találni az amerikai Saturday Night Live  (SNL) című televízióműsorra. A 46 évadot és több mint 900 epizódot is túllépő kabaréműsor egy igazi kulturális ikon lett, és olyan mára már világhírű komikusokat termelt ki, mint Eddie Murphy, Billy Crystal, Martin Short, Mike Myers, Adam Sandler, Chris Rock, vagy a két személyes kedvencem, Tina Fey és Amy Poehler. A műsor fennállása alatt összesen 65 Emmy díjat söpört be.

Mindjárt mondom, miért is ír egy villanyautós lap minderről.

Jól bevált formula

A heti, élő adás évtizedek óta egy jól bevált formulát követ.

Az aktuális epizódnak mindig van egy vendég házigazdája – általában egy híres színész, énekes, vagy komikus. Az adás első jelenete mindig a híres cold open, amelyben, még a főcím előtt ad elő egy humoros jelenetet az állandó szereplő és egyben írógárda, sokszor az aktuális házigazda részvételével. Ez a szkeccs legtöbbször az elmúlt hét legnagyobb botrányára, eseményére reagál, azt erősen karikírozva, göbre tükröt állítva az érintett politikai, vagy egyéb közéleti szereplőknek. De gyakran figuráznak ki híres tévéműsorokat, vagy aktuális kasszasiker mozifilmeket is – legtöbbször az érintettek részvételével.

Ezután jön a főcím, majd a stúdió központi színpadáról a zenekar kíséretében beköszön a hét házigazdája, az ikonikus monológgal, amelyben szintén az aktuális közéleti eseményekre reagál, vagy saját magát mutatja be, következő filmjét, dalát promózza kicsit. Ha az illető maga is humorista, ezt a részt maga írja, ha nem, megírják a poénokat neki.

Ezután a másfél órás program egy sor vicces jelentből áll, amelyeket többnyire élőben, a stúdió közönsége előtt adnak elő a szereplők, illetve a házigazda. Ezek között állandó elem egy meghívott híres énekes, vagy együttes fellépése, aki/akik az adás alatt 2-3 dalt adnak elő. Neveket nem sorolok, gyakorlatilag az amerikai könnyűzene krémje szokott itt fellépni.

Én Youtubeon szoktam szemezgetni az aktuális epizódok jeleneteiből, fellépőiből, és nagyjából úgy foglalnám össze, hogy egy másfél órás, heti, politikai, közéleti kabarét összerakni és élőben előadni pokolian nehéz, mind az írás, mind az előadok, mind a logisztika, a kosztüm és maszkmesterek, a díszleteket mozgatók szempontjából. A poénok nem mindig sikerülnek jól, azt mondanám kb. 40-60, vagy sokszor csak 30-70 a jó, illetve gyenge szkeccsek aránya. De amikor az SNL jó, akkor pokolian jó. Különösen brillíroztak Trump elnöksége, jelentősebb politikai botrányok, vagy anno Hillary Clinton első elnöki próbálkozása alatt – az iróniától csöpögő poénokon sírva lehetett nevetni, persze ehhez azért érdemes volt ismerni az eredeti ügyet, nyilatkozatot.

Szokták mondani, hogy onnan tudod, hogy megcsináltad, befutottál, hogy felkérnek az SNL házigazdájának, vagy zenei fellépőjének. Most végre Elon Musk is sikeresnek érezheti magát, mert kiderült:

május 8-án a Tesla vezére lesz az adás házigazdája.

Az biztos, hogy érdekes lesz

Musknak nincs rossz humorérzéke, de alapvetően egy 15 éves kocka tinifiú poénjait szokta elsütni, szóval csak remélni tudom, hogy írnak neki és nem saját anyaggal készül. Bár már volt egy pár rövid jelenete, vendégszerepe olyan filmekben mint a Vasember, vagy olyan sorozatokban, mint az Agymenők, alapvetően ezekben inkább csak magát alakította, és jelenléte volt maga a poén csattanója.

A fellépésben benne van a mozgó vonatszerencsétlenség veszélye, hogy csak kínosan feszengünk majd a gyenge poénok és a fura színészi teljesítmény alatt, de azért az SNL írói elég sok fajta házigazdához tudnak igazodni. Ha nem kifejezetten színész, vagy humorista tölti be ezt a szerepet, akkor általában a színészgárda viszi a prímet és aládolgoznak, igyekeznek neki adni a legjobb csattanókat, hogy ezeket a magas labdákat minimális erőbefektetéssel tudja lecsapni.  

A műsor május 8-án szombaton este kerül adásba Amerikában, így másnap, de legkésőbb hétfőn már tele lesz a hivatalos Youtube csatorna az adás jeleneteivel. A zenei vendég Miley Cyrus lesz.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.