Újabb akkumulátorgyár érkezhet Magyarországra

Új akkumulátorüzeme számára 45 hektárnyi területet vásárol Debrecenben az Eve Energy. A kínai cég tegnap jelentette be, hogy megkötötték az adásvételről szóló szándéknyilatkozatot. A Dehir.hu érdeklődésére Papp László polgármester megerősítette, hogy tárgyalnak a céggel, de hozzátette, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak, nem zárultak le.

A kuangtungi székhelyű vállalat többek között a Daimler, a Jaguar Land Rover, illetve a BMW számára is szállít akkumulátort, így a helyszínválasztásnál szerepet játszhatott az egyik megrendelő közelsége is, miután a koronavírus világjárvány a közelmúltban rámutatott, hogy mennyire fontos a globális ellátási láncok lerövidítése. Az Eve Energy hengeres cellákat gyárt majd az új üzemben. Az új létesítmény egyaránt fontos lépést jelent az Eve Energy számára a globális lefedettség, a termelés növelése, valamint a versenyképesség javítása terén. A bejelentést követően több mint 9%-ot emelkedett a cég részvényeinek árfolyama.

Az év ipari parkjának megválasztott Déli Gazdasági Övezetben két távol-keleti, akkumulátor alkatrészeket gyártó cég, az EcoPro BM és a Semcorp is üzemet épít. Utóbbi cég az Eve Energy honlapján partnerek között is szerepel. A 65 milliárd forintos beruházással létrejövő debreceni Semcorp üzemben szeparátorfóliát gyártanak majd elektromos autók akkumulátoraihoz. A Semcorp már a toborzást is megkezdte, 440 munkahelyet teremtenek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.