Szilárdtest akkuval készülhet az elektromos Porsche 911

A Porsche egyik leghíresebb típusa elektromos változattal újulhat meg.

Nem is akármilyennel.

Valamikor ebben az évtizedben

Az Electrek idézi a német Manager Magazin cikkét, amely szerint a QuantumScape akkumulátor gyártóval dolgozik a vállalat azon, hogy szilárdtest aksival készüljön a 911-es egy következő generációja. A vállalat korábban tagadta, hogy lesz elektromos változat a legendás sportautóból.

A német sportautó gyártó tavaly több mint 300 ezer autót adott el, és ebből mintegy 41 ezer, azaz 13,6% a teljesen elektromos Taycan volt. Ezzel a típus a harmadik legnépszerűbb Porsche lett 2021-ben. A sikeren felbuzdulva a vállalat azt tervezi, hogy 2025-re eladásaik felét a hibrid és elektromos modellek teszik majd ki, 2030-ra pedig ez már 80% is lehet.

Porsche 911

A 911-eshez viszont valami igazán nagy durranást terveznek, ez ugyanis a jelenleg kísérleti stádiumban lévő QuantumScape szilárdtest akkuval készül majd, ami nagy hatótávot és villámgyors töltést ígér. A partnerválasztás nem véletlen, 300 millió dollárral ugyanis a startup egyik legnagyobb befektetője a VW Csoport. A vállalat közelebbi időpontot nem jelölt meg az ikonikus modell elektromos változata kapcsán, de úgy tudni, még ebben az évtizedben piacra akarják dobni.

A szilárdtest aksikról bővebben két hónapja beszéltünk egy magyar szakértővel a Villanyóra podcast január végi adásában:

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.