Elektromos kisautókat fognak gyártani Szerbiában

A tervek szerint 2024 közepétől kompakt elektromos autók gyártása veszi kezdetét a Stellantis kragujevaci gyárában Szerbiában, amely ezzel fontos részévé válik a vállalatcsoport Dare Forward 2030 stratégiájának, és hozzásegíti az autógyártót azon célkitűzéséhez, hogy az évtized végére már csak tisztán elektromos járműveket értékesítsen Európában.

Azt egyelőre nem árulta el a Stellantis, hogy mely modell készülhet majd déli szomszédunknál, de a villanyautó a jelenleg ott gyártott Fiat 500L-t fogja leváltani. Egyes feltételezések szerint a szerb gyárban már az új STLA Small padlólemezen fognak kis méretű elektromos autókat gyártani, és az első jármű akár a Fiat Panda villanyos változata lehet. A gyárat felkészítik további városi modellek gyártására is.

A Reuters értesülései szerint a Stellantis és a szerb kormány egy 190 millió eurós megállapodást írt alá a gyár fejlesztéséhez.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.