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
auto
2024. 05. 29. szerda

RENDKÍVÜLI: Rengeteget fogsz fizetni az energiáért

energia

Percekkel ezelőtt tájékoztatta Magyarország kormánya a sajtót arról, hogy energia-vészhelyzetet hirdettek ki, ezért bizonyos fogyasztási értékek felett augusztus elsejétől kivezetik a rezsicsökkentett áram és gáz árat. Az alapelv az, hogy nem jövedelem alapon határozzák meg a tarifát, mert, ahogy Gulyás Gergely fogalmazott nem az a lényeg, hogy aki gazdag többet fizessen, hanem maga az energiahordozó lett hiánycikk, így azzal kell spórolnia mindenkinek.

Az alapelvvel teljesen egyet is lehet érteni, azonban az eddig nyilvánosságot látott részletek alapján csak a fejünket tudjuk fogni annyi ellentmondás és megválaszolatlan kérdés van. A válaszok megkeresésére sem lesz sok idő, ugyanis az új szabályozás 19 nap múlva, augusztus elsején életbe is lép.

Mondjuk mit lehet tudni

A kormány számításai szerint az átlagos gázfogyasztás ma Magyarországon 1729 köbméter, így aki efelett használ, annak megszűnik a rezsicsökkentett ár.  Ezt valószínűleg úgy értik, hogy az e feletti részre, de a részletek még nem ismertek. Gulyás Gergely tájékoztatása szerint ez azt jelenti, hogy 144 m3/hó gázfogyasztás felett más ársáv lesz, de azt még nem közölték, hogy ez pontosan hány forintot takar. A nagycsaládosoknak adnak egy extra kedvezményt, három gyermek esetén ugyanis 2329 m3 lesz az éves limit, majd minden további gyermekért további 300 m3 jár.

Az elektromos áramnál is hasonló a helyzet. Az éves átlagos hazai fogyasztás 2523 kWh, így aki havonta 210 kWh felett fogyaszt, az magasabb tarifát fizet majd. A villannyal fűtő nagycsaládosokat nem részesítik kedvezményben.

A benzinárstopot ugyanakkor október 1-ig meghosszabbítják, de fenntartják a jogot, hogy reagáljanak a világban zajló eseményekre.

A kormány azt is bejelentette, hogy tüzifakiviteli tilalmat rendel el, illetve azt is megerősítették, hogy nem követjük a német példát és nem terveznek kedvezményes bérletet, hogy a lakosságot az autókból a tömegközlekedés felé tereljék.

Millió kérdés

Eddig ennyit lehet tudni, de a változás rengeteg kérdést vet fel és valószínűleg a szolgáltatók sem tudnak semmit, csak levegő után kapkodnak.

Mi van például a szaldós elszámolással fogyasztó napelemes háztartásokkal? Saját példa: nekem augusztus 31-én lesz a leolvasásom és éves elszámolásom, de az új szabályozás augusztus 1-én lép életbe. Ez mit jelent akkor most ebben az esetben? Negatív szaldó estén én tavaly szeptember 1-ig visszamenőleg az emelt tarifával fizetek? Tavaly 38 forintos áramot fogyasztottam és majd most kiderül, hogy ez igazából 100 forintos volt? Upsz, sorry, nem mondtuk? Vagy mindenkinek lesz egy extra, rendkívüli leolvasás augusztus 1-ig, azaz 19 nap alatt?

Mi a helyzet azokkal akik villannyal fűtenek? Bár kétség kívül az ország energiatermelésének 26%-át a földgáz adja, de nyilván aki árammal fűt az 74%-ban legalább más forrást használ, míg aki gázzal az 100%-ban a hiánycikket fogyasztja. Most akkor a nagycsaládos gázfogyasztót kedvezményben részesítik, hadd fogyasszon továbbra is sok gázt, aki viszont villannyal fűt és ezzel segít spórlni a hiányterméken, az fizessen teljes tarifát?

Nem a gáz felől kellene a villany (hőszivattyú, klíma, infra, konvektor) felé terelni a fogyasztókat, ha nincs elég gáz?

Nekem még nem szerelték le a gázórát, vegyek pár konvektort és kezdjek gázzal fűteni, mert ott jobban megvédenek és legyek újra gázfogyasztó, miközben nincs elég gáz? (Elméleti kérdés, hiszen nyilván kevesen tudnak fűtésnemet váltani a téli szezonig hátralévő pár hónapban).

És persze villanyautósok vagyunk tehát itt van a számunkra legfontosabb kérdés: a villanyautós az utcai oszlopnál eddig sem volt rezsivédett, de most otthon is többet kell fizetnie, miközben a benzinre marad az ársapka? Eközben a MOL vezetője naponta nyilatkozik arról, hogy baj lesz, mert ha nem spórolunk az üzemanyagon nem lesz elég. Akkor most ez hogy van? Jelenleg a legolcsóbb belsőégésű motoros autó a magyar piacon 150.000 forintba kerül.

Tegyem le a villanyautót és vegyem meg a filléres 30 éves benzinest, hogy olcsón, 480-as rezsivédett benzinnel járjak, miközben benzinből és gázolajból van hiány?

Bár többen, többször felvetették már, hogy hosszú távon nem lesz fenntartható, hogy kiesik a villanyautók terjedésével az üzemanyag jövedéki adója, most egyáltalán nem ebből az irányból jön a változás, hanem,

ahogy Gulyás Gergely nagyon helyesen mondja, az energiahordozókból van hiány ezért ezekkel kell spórolni. De akkor miért a hiánycikk fosszilis irányába tereljük a villannyal autózót vagy villannyal fűtőt, ha egyszer az áram háromnegyedét más forrásból termeljük?

És egyáltalán, hogyan lehet 19 napos hatálybalépéssel kész helyzet elé állítani 10 millió embert, miközben Ukrajna februári megtámadása óta tudjuk, hogy gáz (nem) lesz? Igen, ez is költői kérdés volt.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.