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
auto
2024. 04. 25. csütörtök

Borítékolt botrány: olajszultán vezetheti a klímacsúcsot

egyéb

Máris dühös reakciókat vált ki az Egyesült Arab Emírség kormányzati döntése, miszerint az Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) állami olajipari óriáscég vezetője, Ahmed Al-Dzsaber szultán vezeti majd az ENSZ égisze alatt tartott globális éghajlatváltozási tárgyalások következő fórumát.

A COP klímatárgyalások a világ vezetőinek csúcstalálkozói. Az évről-évre más-más helyszínen megrendezett fórum deklarált célja hogy a résztvevők globális és regionális megoldásokat találjanak az éghajlatváltozás kezelésére, és meghatározzák, hogy az országoknak mennyit kell még tenniük a károsanyag kibocsátásuk korlátozásában. A következő, sorrendben a 28. COP-ot Dubajban tartják majd, a november 30-tól  kezdődő aktuális globális klímaügyi leltár vezetésével megbízott szultán fő feladata ebből eredően az, hogy a kormányközi tárgyalásokon a konszenzuskeresésben segédkezzen. Kinevezése azonban sokak szemében egyértelműen a „Kecskére káposztát?” szituációt teremti meg.

Nem menti Al-Dzsaber kinevezését a jelek szerint az sem – írja a CNBC , hogy a szultán nem csak a világ 12. legnagyobb olajcégét irányítja, de országa ipari és fejlett technológiai minisztere és klímamegbízottja is, sőt az ország egyik legismertebb zöldenergiás szolgáltatójának (Masdar ) megalapítója és elnöke is.

Főként klímaaktivisták és civilszervezetek máris felszólították a politikust, hogy ha tényleg a COP28 motorja akar lenni, akkor számolja fel az összeférhetetlenségeket, és mondjon le ADNOC vezérigazgatói posztjáról. „Nem tud elnökölni egy olyan folyamatot, amelynek az a célja, hogy megoldja a klímaválságot, mivel egy olyan iparág élén áll, amely magáért a válságért felelős” – magyarázta a CNBC-nek Tasneem Essop, a 130 országban működő Climate Action International munkatársa. Azt pedig már a BBC tette hozzá a hírhez, hogy az energiaipar egyik kulcsfigurájának kinevezése a COP28 elnökévé valószínűleg fokozni fogja azokat az aggodalmakat, hogy a globális klímatárgyalások folyamatába a fosszilis üzemanyagok érdekképviselői jelentős befolyást szerezhetnek.

Az Európai Parlamentben ülő Zöldek egy friss Facebook-posztjukban rossz viccnek nevezték a dubaji olajipari vezérigazgató kinevezését, és azt követelik, hogy az UNFCCC  [United Nations Framework Convention on Climate Change, az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye] lépjen közbe, és ne engedje, hogy az olajipar átvegye az irányítást a globális klímakonferenciák felett. A tavaly, az egyiptomi Sharm el-Sheikh-ben tartott COP27 fórumon állításuk szerint már több mint 630 ide sorolható „fosszilis iparági lobbista” szorgoskodott, és ez tönkreteszi a fórumot. (A CNBC hozzájutott olyan adatokhoz, mely szerint a COP27-re az Egyesült Arab Emírségekből érkező küldöttségében legalább 70-en szoros kapcsolatban álltak a fosszilis iparral.)

Sürgős intézkedésekre van szükségünk az éghajlati válság hatásainak és súlyosságának korlátozása érdekében: nem engedhetjük meg magunknak, hogy időt vesztegessünk a gazdag olaj- és gázmágnások mohóságának kezelésére” – tették hozzá a Zöldek.

A COP28 körül kialakuló nemzetközi botrányhoz nem közvetlenül kapcsolódik, de a háttérben zajló agitációs és manipulációs folyamatok bemutatása és példálózásai miatt mégis szorosan ide kapcsolódik az a telexen közreadott összefoglaló, melyből kiderül, hogy az olajipar – konkrétan: annak egyik emblematikus nagykutyája, az ExxonMobil –  az 1970-es évek óta tudja, hogy közvetlen összefüggés van a saját tevékenysége és a légkörbe jutó üvegházhatású gázok mennyisége között. A cég ezirányú kutatásait még az 1950-es években kezdte meg, de az eredményeket szisztematikusan elrejtette, elhallgatta – sőt: elhallgattatta – a nyilvánosság elől. Az amerikai oknyomozó újságírók és tudósok munkájának köszönhetően viszont mostanra bizonyíthatóvá vált, hogy az Exxon meglepő pontossággal tudta megjósolni már évtizedekkel ezelőtt is, hogy mi fog történni, ha az emberiség nem csökkenti a károsanyag-kibocsátását. A cég ellen ezügyben jogi és politikai vizsgálatok előkészítése zajlik.

Dohányper indul a VW ellen: tudatosan szabotálták a klímavédelmet?

Címlapkép: A fosszilis ipar működésének eredménye: energia és környezetszennyezés (fotó: Pexels) 

Szabó M. István