Főoldal » elektromos autó » Új kínai villanyautó bukkant fel a norvég utakon

Új kínai villanyautó bukkant fel a norvég utakon

Az Európába érkező kínai elektromos autókról rendszeresen beszámolunk, így került látókörünkbe a Voyah, az állami tulajdonban lévő Dongfeng Motor Corporation autógyártó vállalatcsoport prémiummárkája. Mint megírtuk, a Voyah Free névre keresztelt legelső modelljének első szállítmányát tavaly októberben pakolták fel a hajóra Vuhan kikötőjében, de az igazi mérföldkövet decemberben érte el a vállalat, amikor is megkezdődött a villanyautók kiszállítása a vásárlókhoz. December végéig 136 példányt adott át megrendelőinek a kínai márka az 500 darabos szállítmányból Oslóban és más norvég városokban.

Forrás: Voyah

A Voyah Free vásárlóinak 719.000 norvég koronát, átszámítva körülbelül 26,6 millió forintot kellett fizetniük minden opcionális felszereltség nélkül az összkerékhajtású elektromos SUV-ért, aminek teljesítménye 360 kW, csúcsnyomatéka 720 Nm, WLTP szerinti hatótávolsága pedig körülbelül 500 km a bruttó 106 kWh kapacitású aksival.

Forrás: Voyah

A norvégiai forgalmazás csupán az első lépcsőfok a nemzetközi terjeszkedéshez, 2023-ban Svédországban, Dániában, Hollandiában, és Izraelben is elérhetővé válik a Voyah Free. A tervek szerint a Voyah Dreamer elektromos egyterű is megjelenik Európában, azonban a márka nemrég bemutatott első szedánjának európai bevezetését a Voyah még nem jelentette be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.